Jövő héten már hózápor is lehet

2009.10.08. 16:57
Csütörtökön megdőlt a budapesti melegrekord, és az országos melegrekord is veszélyben volt, azonban a mai volt az utolsó nyárias nap. Egy hét alatt 15-20 fokot eshet a hőmérséklet, a következő hét közepén a hegyekben már hózáporok lehetnek.

Csütörtökön megdőlt a budapesti melegrekord, 28,7 Celsius fokot mértek Újpesten, miközben az eddigi csúcs az 1942-ben mért 27,2 fok volt a fővárosban, mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az országos melegrekord is majdnem megdőlt, Kiskunhalason 29,7 Celsius fokot mértek, ami csak egy tizeddel marad el az 1935-ös szegedi rekordtól.

A mai volt azonban az utolsó igazán nyárias nap, az átlagosnál melegebb idő véget ér, mondta Reisz András meteorológus. Pénteken 19-24 fok várható országszerte, a hétvégén pedig már 20 fokra, csapadékosabb időre kell számítani, és a szél is megerősödik.

Hétfőn még 11-16, csütörtökön azonban már csak 5-10 fok körül alakul a nappali hőmérséklet. Az északnyugati viharos szeleket a hét közepén záporok kísérik majd, a hegyekben pedig akár hózápor is kialakulhat. Csütörtökön már 15-20 fokkal lehet hidegebb, mint a mai napon, mondta Reisz András.

A továbbiakban is várhatóan marad az átlagosnál hidegebb idő, azonban nem lehet kizárni, hogy lesz még 20 fok körüli nappali hőmérséklet a következő hetekben.

Európában sorra dőltek a melegrekordok

Szerda délben 30,9 Celsius fokot mérték a Freiburg melletti Müllheimben, ami új melegrekord Németországban, mondta Gerhard Lux, a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) munkatársa. Svájcban is megdőlt egy melegrekord: a Churban mért 20 Celsius fokos éjszakai hőmérséklet volt a legmagasabb októberi éjszakai hőmérséklet, amelyet az alpesi országban mértek a hivatalos mérések kezdete, 1910 óta.

Németország északi részén viszont csütörtökre virradóra heves esőzések voltak, Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország tartományokban számos utcát árasztott el a víz. Több pincéből a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk a vizet. A Ruhr-vidéken és vesztfáliai Lippében az autópályákon és utakon helyenként térdmagasságban állt a víz. Az A40-es autópályán Duisburg és Essen között, valamint az A3-on Oberhausen irányában több jármű kisodródott a pályáról, mert a víz miatt leállt a motorjuk. (MTI)