Társait vádolta levelében az egyik liszkai vádlott

2009.10.26. 16:50 Módosítva: 2009.10.26. 16:58
Védői indítványokkal, elmeorvos szakértők meghallgatásával, és egy elfogott börtönlevél ismertetésével kezdődött hétfőn Debrecenben a három évvel ezelőtti olaszliszkai bűncselekmény nyolc vádlottjának másodfokú tárgyalása.

Hétfőn megkezdődött a Debreceni Ítélőtáblán a három évvel ezelőtti olaszliszkai emberölés miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalása. A nyolc vádlott mind megjelent a táblabíróság háromtagú tanácsa előtt, a bíróság aulájában körülbelül százfős hallgatóság gyűlt össze a tárgyalás kezdetére. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy több mint húsz tévé, rádió, újság regisztrált a várhatóan egész héten tartó perre, ami miatt a táblabíróság nem is tárgyal egyelőre más ügyet.

A teremben és a bírósági épület előtt golyóálló mellényes, símaszkos kommandósok vigyázták a rendet. Pár perccel tíz óra után vezetőpórázon hozták a megbilincselt vádlottakat. A tárgyalást vezető tanácselnök bíró, Balla Lajos felhívta a hallgatóság figyelmét a rend megtartására, ezzel nem is volt a nap folyamán különösebb gond, egyetlen egyszer kellett rendreutasítani egy hangosan beszóló férfit.

A táblabíróság az iratok ismertetésével, az első fokú ítélet, a fellebbezések felolvasásával kezdte a tárgyalást H. Dezső és társai büntetőügyében. A bírói tanács egyik tagja, Szabóné Szentmiklóssy Eleonóra felolvasta az elsőfokú ítéletet és az indoklást is.

Két védői indítvány

A tárgyaláson az ügyész közölte, hogy fenntartja eddigi indítványait, azt azonban hozzátette, hogy májusban, az elsőfokú per végén, az ítélethirdetés után a nyolcadrendű vádlott azt mondta, részleges beismerő vallomást tenne, és ha erre most sor kerülne, akkor az enyhítő körülmény lenne.

A másodrendű vádlott védője két fontos bizonyítási indítványt is tett. Egyrészt kérte, hogy a bíróság vizsgálja meg, hogy Szögi Lajos mennyi idő alatt jutott autójával Olaszliszkára, másrészt kérte, hogy a bíróság rendeljen ki egy új igazságügyi szakértőt, mert a mostani egyben rendőrségi szakértő is. A szakértő azt állapította meg, hogy a bántalmazás negyven percig tartott.

A védő szerint ez képtelenség, hiszen ebben az esetben percenként egy sérülése keletkezett volna a sértettnek, mégis az elsőfokú bíróság részben az ő véleményére alapozva hozta meg ítéletét. A két indítvány lényege, hogy tisztázódjon, mennyi ideig tarthatott a verés, mennyire lehettek feldúlva a vádlottak. A bíróság később dönt, hogy helyt ad-e a védői indítványnak.

A tárgyalási szünet előtt a vádlottak mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy hajlandók válaszolni a kérdésekre.

Beszámíthatóak voltak

Délután igazságügyi elmeorvosi szakértők meghallgatásával folytatódott a tárgyalás. Szabó Edit és Dávid Éva a nyomozás alatt készített szakvéleményeiket változatlan formában fenntartották. Ennek lényeges momentuma egy 1994-es közlekedési baleset hatása volt: Sz. Anettet, az elsőrendű vádlott unokatestvérét akkor halálra gázolta egy autós.

A szakértők kitartottak amellett, hogy a gyerek tizenkét évvel ezelőtti halála gyakorlatilag semmilyen formában sem befolyásolta a vádlottak elmeállapotát, a vádlottak elmeorvosi vizsgálatakor ki tudták zárni a kóros indulatot, rövidzárlatot, és olyan pszichés betegséget sem találtak, ami beszámítási képességükre hatással lett volna. Ezt a védők közül többen is megkérdőjelezték, szerintük a vádlottak viselkedésére nagy hatással volt a korábbi gázolás, a gyerekhalál feldolgozhatatlan emléke.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a védelem arra próbál kilyukadnii, hogy a vádlottak erős felindulásban követték el tettüket, amit a bírói gyakorlat és a törvény is enyhébben szokott megítélni.

H. Dezső levele

Meglepetésszerű mozzanat volt, amikor Balla Lajos bíró egy levéllel szembesítette a másodrendű vádlottat, idősebb H. Dezsőt. A levelet a napokban adta át a büntetés-végrehajtás a bíróságnak. Mint kiderült, a vádlott illegálisan, az őrök tudtán kívül akarta a levelet az ugyanabban a börtönben előzetesben ülő feleségéhez eljuttatni. H. Dezső a 39-es zárkában írta levelét, és zárkatársára bízta, hogy adja át valahogy feleségének, azaz az ötödrendű vádlottnak. A zárkatárs azonban odaadta az egyik börtönőrnek, így lett a kézzel írt, meglehetően nehezen olvasható levél a per fontos része.

H. Dezső levelében azt írta, hogy nem bírja már tovább a gondolatot, hogy az igazi bűnösök helyett kell majd szenvedniük. „Én egy pofonért kaptam harminc évet. Az lesz a legjobb, ha elmondom az igazat, ha nem ezt teszem, elvesztelek benneteket” – írta többek között a vádlott.

H. Dezső vádlott-társainak és a bíróság elé nem került rokonainak felelősségét hangsúlyozta: „Ennyi éveket nem lehet mások miatt leülni, te is ártatlan vagy, de ez senkit nem érdekel.” H. Dezső levele szerint a harmadrendű vádlott, Sz. András nem is vett részt a verésben, mégis elítélték, és egyáltalán nem derült ki eddig az igazság, hogy ki mit csinált Szögi Lajossal.

A bíró megkérdezte, hogy kíván-e érdemben mondani valamit a levél tartalmáról, de H. Dezső halkan nemet mondott. Lényeges hozzáfűznivalója a többi vádlottnak sem volt, kivéve a hatod- és a hetedrendű vádlottakat, akik tagadták, hogy a levél rájuk vonatkozó részei igazak lennének.

A per kedden Olaszliszkán folytatódik, a táblabíróság helyszíni tárgyalást tart a Kossuth utcában.