Egészségtelen pálmaolajat találtak tejfölben

2009.10.27. 12:20
Rossz minőségű, pálmaolaj tartalmú élelmiszer forgalomba hozatala miatt nyomoz a rendőrség a Vas megyei Celldömölkön, házkutatást is tartottak.

Gábriel Gábor őrnagy, a Vas megyei rendőrkapitányság sajtóügyletese, a Vas Népe értesülését megerősítve, kedden elmondta: a rendőrségi vizsgálat feljelentés alapján indult, de a nyomozás érdekeire hivatkozva részleteket nem közölt.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság október 21-én tartott ellenőrzést egy budapesti székhelyű cég fővárosi raktárában, mert a Magyar Televízió egyik riporterének értesülése szerint a cég által forgalmazott, és a celldömölki üzemben készített tejföl pálmaolajat tartalmazott: a tej, a tejföl, a tejszín, a kefir és a joghurt a szabványok szerint kizárólag tejből készülhetnek.

A laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy a tejben lévő zsírtartalom 55 százalékban pálmaolajból származik.

A Friss Élelmiszer Kft. egyik tulajdonosa, Zavracsányi Melinda szerint az üzemben próbagyártás folyt, egy pálmaolajat legálisan tartalmazó termék előállításával kísérleteztek, és emberi mulasztás miatt kerülhetett az anyag kizárólag a tejfölbe. Ennek ellenére a cég összes október 21-e előtt gyártott termékét visszahívták a boltok polcairól.

Celldömölkön, az üzem területén a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának szakemberei a napokban több ezer liter űrtartalmú üres és több száz liternyi pálmaolajjal teli hordót találtak - mondta el a megyei lapnak nyilatkozó Sélley Erzsébet megyei főállatorvos.

Élelmiszerbe ne

A pálmaolaj nagyon egészségtelen mivel rendkívül rossz a zsírsavösszetétele nagy mennyíségben tartalmaz telített zsírsavakat, transzzsírt és ezek jelentősen hozzájárúlnak a rossz koleszterin vérben való felhalmozódásához. Táplálkozástudományi szakemberek szerint a pálmaolajat semmilyen formában nem lenne szabad élelmiszerekhez felhasználni. (Forrás: wikipedia)

Az ellenőrök átnézték a cég számláit is, amelyekből kiderült, hogy májusban, szeptemberben és októberben is vásároltak pálma olajat. Kiderült, hogy az üzem által dokumentált gyártás során ezer liter tejszínből 5.411 liter tejfölt készítettek és értékesítettek. A cég munkatársai elismerték, hogy növényi zsiradékot is használtak a gyártás során.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság a celldömölki üzem minden fellelhető termékéből mintát vett, és zárolt 4.500 liter tejet, 700 liter tejföl alapanyagot, több mint nyolc tonna gyártásközi terméket és 2,3 tonna készterméket.

Az újabb laboratóriumi vizsgálatok várhatóan csütörtökre készülnek el.