Az év viharától tartanak Nagy-Britanniában

2009.11.13. 22:56
Óriási vihart várnak szombatra Nagy-Britannia déli részén, 130 km/h-s széllökésekre, és 75 milliméternyi esőre számítanak. Több területen már péntek este áradások miatt mentettek embereket.

Az év eddigi legnagyobb viharára készül Nagy-Britannia, a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton a déli országrészben 130 km/h-s sebességet elérő orkán és szakadó eső várható, több helyen 75 milliméternyi csapadék várható.

A hatóságok főleg a déli országrészre, Cornwallra, Devonra és Dorsetre, valamint Londonra és környékére adtak ki riasztást. A Környezetvédelmi Hatóság árvízveszély-riasztást adott ki a tengerparti, illetve a folyókhoz közeli térségekre.

000T TRPar2894736

A vihar pénteken késő este már elérte a déli partokat, ahonnan 100-125 kilométeres széllökéseket jelentettek, és Londonban is viharos szél volt. Máris több helyszínről áradásokat jelentettek, és egyes településeken már menteni kellett az embereket a víz elől.

Több komptársaság leállította az átkelőjáratokat Nagy-Britannia és Franciaország között, és a hatóságok nem zárták ki, hogy az időjárás a légiközlekedést is megzavarja.

Vasárnapra nyugodtabb időt, a jövő hét elejére újabb viharokat jósolnak a szakértők.