Romák és a Jobbik szimpatizánsai csaptak össze Sajóbábonyban

2009.11.15. 18:24 Módosítva: 2009.11.16. 19:48
Két napja hergelik egymást romák, jobbikosok és gárdisták Sajóbábonyban. A faluban rengeteg a rendőr, már a bevezető utakat is ellenőrzik.

Helyi romák és a Jobbik szimpatizánsainak vasárnapi összetűzése után hétfőn este még mindig folyamatos a rendőri jelenlét Sajóbábonyban, illetve a városba bevezető úton, jelentette az MTI tudósítója. A rendőrök a városban ellenőrző pontokat állítottak fel, a 26-os számú főút sajóbábonyi elágazásánál minden, a településre érkező autóst megállítanak, igazoltatnak.

Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője  elmondta: éjfél után a demonstráló csoportosulás elhagyta a település határát, a helyi lakosok - akik szintén az út mellett gyülekeztek - hazatértek, éjjel atrocitás nem történt.

A Sajóbábonyi események miatt a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Irányító Tárca Nélküli Miniszter a további tájékozódás érdekében és az esetleges összehangolt kormányzati intézkedések meghozatalára keddre soron kívül összehívta a Nemzetbiztonsági Kabinet ülését.

Sajóbábonyban járt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, aki újságírók előtt arról beszélt: tudatosan szítják a feszültséget, egyértelműen provokatív szándékkal jöttek a településre a jobbikosok.

Egy embert őrizetbe vettek

Vasárnap összetűztek helyi romák és a Jobbik szimpatizánsai a városban. A rendőrségnek sikerült szétválasztania a két csoportot.

Egy nő megsérült, egy autó szélvédőjét betörték, az autó támadói közül egy embert őrizetbe vett a rendőrség, mondta Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexnek. A miskolci rendőrök ezen kívül három embert gyanúsítottak meg, kettőt testi sértés, egyet pedig zaklatás miatt, írja a Független Hírügynökség.

Az eset vélhetően összefüggésben van a Jobbik szombati lakossági fórumával, amit a helyi iskolában tartottak. A Borsod Online úgy tudja, hogy romák akarták megzavarni a rendezvényt, de a rendőrség fellépésének köszönhetően ez nem sikerült. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó helyi romák azt mondták, hogy ők a rendezvényre érkező gárdisták ellen akartak tiltakozni.

Egy helyszínen tartózkodó miskolci lakos, aki rokonait jött kimenekíteni Sajóbábonyból, ugyanakkor azt mondta: a jobbikos gyűlés helyszíne körül cirkáló gárdisták kötekedtek a romákkal, ez torkollott heves szócsatába szombaton.

Elszabadultak az indulatok

Vasárnap délelőtt Müller Pálnét, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, szocialista önkormányzati képviselőt állítása szerint megütötte egy roma nő, mert rajta kérte számon a Jobbik lakossági fórumát. A képviselőnő azt mondta, hogy életveszélyesen megfenyegették.

Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere úgy tudja, hogy romák megfenyegették Bencs Gábort, a helyi Jobbik vezetőjét is. A Borsod Online információi szerint ezért akart vasárnap délután Sajóbábonyban demonstrálni az Új Magyar Gárda, akik ellen a helyi romák baltákkal felfegyverkezve tiltakoztak. Bencs Gábor azt mondta, hogy 30-40 roma összetörte egy autó szélvédőjét. Azt állítja, hogy ők nem provokálták a helyi kisebbséget.

A nyilatkozó miskolci lakos szerint azonban a gárdisták néhány autóval felvonulva provokáltak a cigánysoron. Állítólag egy 16 éves fiút megpróbáltak elütni, aki meg is sérült, "most is húzza a lábát." Ezek után fordultak a romák az autósok ellen.

A város szélén gyülekeztek

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és sikerült megakadályozni a további összetűzéseket. Jelentős létszámú egység érkezett Miskolcról, a helyszínen tartózkodók szerint 40-50 rendőrautó járőrözött a városban.

A helyszínelés idejére teljesen lezárták a várost, este fél nyolc körül azonban már a sajóbábonyi lakcímkártyával rendelkezők bemehettek a településre, végül feloldották az útzárat.

A településre a vasárnap este több mint száz férfi és nő érkezett, akik közül többen a Magyar Gárda egyenruháját viselték. Mint az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondták, Nógrád, Borsod, Heves, de más megyékből is érkeztek. A rendőrség nem engedte be őket Sajóbábonyba. Az Index tudósítója szerint éjfél után kezdett hazaindulni a jórészt gárdistákból álló hatvanfős csoport egy része.

A város szélén este helybeli romák egy csoportja is gyülekezett egy égő máglya mellett. Éjfél előtt találkozott velük Kállai Csaba országos és Lakatos Attila borsodi cigányvajda. Tudósítónk szerint éjfél után küldték haza a máglyától a romákat a rendőrök, akik a tüzet is eloltották.  

Marad a készültség

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila megyei cigányvajda egyeztettek egymással a Sajóbábonyban kialakult feszültség megoldása érdekében. A megyei és országos cigányszervezetek vezetői a helyszínen tájékozódtak a helyzetről.

A megye rendőrfőkapitánya a Sajóbábonyban történtek miatt megelőző intézkedésként Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el vasárnap este, jelentette be Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a település határában vasárnap este tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Sajóbábonyban már 2008-ban halálbüntetést akartak

A település polgármestere újra a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását, egyértelművé tételét szorgalmazza. Nagy Imre, Sajóbábony szocialista polgármestere közölte: fenntartja mindazt, amit csaknem két évvel ezelőtt a település önkormányzata nevében írtak az Országgyűlés elnökének.

Sajóbábonyban 2008 januárjában Nagy Imre szocialista polgármester a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezte. A drasztikus lépésre azután szánta rá magát, hogy a településen megöltek egy öreg embert. A polgármester akkori interjújában egyértelműen utalt arra, hogy a romák által elkövetett bűncselekményeket akarja így csökkenteni. "A gyilkosság után azt várták az itteni emberek, hogy ez a réteg lapítani fog, de nem így lett. Nem egyszerű...Tudom, hogy alkotmányba ütközik, de elkeseredésében az ember mindent megpróbál. A bűnözési statisztikákban 90 százalék ehhez a népcsoporthoz tartozik" - mondta akkor a polgármester.

Levelet küldtek Szili Katalinnak, az Országgyűlés szocialista elnökének. A kezdeményezést tárgyalta az Országgyűlés rendészeti és alkotmányügyi bizottsága is. Az ügy annyival zárult, hogy Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság elnöke levélben udvariasan elutasította az ötletet. Kiemelte a halálbüntetés alkotmányellenességét, és felkérte az önkormányzatot, hogy kezdeményezzék a településen egy rendőrőrs létrehozását.