Tömeges szén-monoxid-méregzés az Allée-ban

2009.11.15. 15:30 Módosítva: 2009.11.15. 21:01
A mélygarázsban összegyűlt kipufogógáztól lettek rosszul tizenheten a fővárosi Allée bevásárlóközpontban. Valószínűleg a szellőzőrendszer hibája okozta a mérgezéseket.

Tizenhét embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés tüneteivel vasárnap délután a Budai Skála helyén a héten megnyílt Allée bevásárlóközpontból. A mínusz második szinten található hipermarketben lett rosszul tizenhat alkalmazott és egy kisfiú, tájékoztatott Kis-Guczi Péter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy mindenkit kórházba vittek, aki rosszullétre, fejfájásra, hányingerre panaszkodott. Egyikük sincs életveszélyes állapotban. Várhatóan hétfőn mindenkit hazaengednek az Erzsébet Kórházból.

Az MTI helyszínről származó információ szerint az érintettek túlnyomó többsége az alagsorban lévő Interspar dolgozói voltak. Két biztonsági őr és egy kisgyerek is kórházba került.

Megjavították

A bevásárlóközpontot építő ingatlanfejlesztő cég közleménye szerint a szellőző- és az épületfelügyeleti rendszer összehangolásából származott az a hiba, melynek során a parkolóból a kipufogógáz beszivárgott az alagsorban működő hipermarketbe.

Az ingatlanfejlesztő cég és az üzemeltető közösen megállapították a hiba okát, és kiküszöbölték a problémát. Az áruház működése 17.30-tól zavartalan.

Glavatity Gábor, az épületet építő ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatója tájékoztatása szerint az épület szellőzőrendszere a nagy forgalom miatt magas szén-monoxid-telítettséget jelzett, ami miatt az alagsori hipermarket tűzjelző berendezése leállította annak saját szellőzőrendszerét.

A rendszer újraindításakor került a szokásosnál nagyobb mennyiségű kipufogógáz a levegőbe, de ennek mértéke 8-12 ppm (térfogatszázalék) között volt, ami a 30 ppm-es határértéknek csupán egyharmada, hangsúlyozta az igazgató.

A tűzoltóság szakemberei a vészhelyzeti felderítő szolgálattal közösen méréseket végeznek, a legfrissebb mérések már csak olyan szén-monoxid-szintet mértek, amely egészségügyi károsodást nem okozhat.

A rendszerek azóta kifogástalanul működnek - zárul a cég közleménye.

A színtelen, és - bármilyen töménységben - szagtalan szén-monoxid rövid idejű belégzése enyhébb mérgezést vált ki, amelynek tünete a zavartság, fejfájás, hányinger és szédülés. Hosszabb belégzésekor tudatvesztés, halál következhet be.