Felrobbantották az orosz luxusvonatot

2009.11.27. 22:42 Módosítva: 2009.11.28. 18:42
Huszonhatan meghaltak, legalább kilencvenhatan megsebesültek, amikor kisiklott a Nyevszkij Expressz nevű, Moszkva és Szentpétervár között közlekedő orosz vonat. Pokolgép okozhatta a szerencsétlenséget, hét kiló TNT robbanóanyagnak megfelelő robbanószer-maradványt találtak a helyszínen. Az orosz államügyészség terrorista cselekmény elkövetésének gyanújával indított szombaton vizsgálatot, egyes orosz weboldalak értesülése szerint egy neonáci szervezet vállalta a felelősséget a robbantásért.

Tatyana Golikova orosz egészségügyminiszter információi szerint eddig 26 halálos áldozata van annak a robbantásos merényletnek, amelynek során a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő, Alekszandr Nyevszkijről elnevezett luxusexpressz kisiklott. 96 utast ápolnak kórházban és 19 személyt egyelőre nem találnak, így nem zárható ki, hogy nőni fog a halálos áldozatok száma. A tragédia helyi idő szerint 21:37-kor történt Bologoje városnál, a Tveri és Novgorodi terület határán, Moszkvától négyszáz, Szentpétervártól mintegy kétszázötven kilométerre.

A vonaton a CNN szerint 663-an utaztak. A 14 kocsis szerelvény utolsó négy kocsija siklott ki. A környék erdős, a helyszínt nehéz megközelíteni, és a mobiltelefon-szolgáltatás is akadozik.

Az orosz vasúttársaság szerint a szerelvény utasai között az utaslista alapján legkevesebb három külföldi állampolgár is lehetett, de ez az információ még ellenőrzésre szorul.

Az STT finn hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az utaslistán két finnek tűnő név található, de ezeknek az embereknek az állampolgárságát eddig nem sikerült megállapítani, és sorsukról sem tudnak semmit. Az orosz televízió jelentése szerint a bologojei kórházban a sérültek között van egy olasz állampolgár is, írja az MTI.

Pokolgépmaradványokat találtak

Pokolgép okozta az oroszországi vonatszerencsétlenséget - közölte késöbb a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója.  Alekszandr Bortnyikov tájékoztatást adott szombaton Moszkvában Dmitrij Medvegyev elnöknek a történtekről, és elmondta, hogy a pokolgép hatóereje 7 kilogramm TNT (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) robbanóanyagnak felelt meg.

Az állami vasúttársaság már korábban is jelezte, hogy szerintük a vonatot felrobbantották (bár eleinte azt is mondták, hogy áramszünet is okozhatta a tragédiát). A mozdonyvezető behúzta a vészféket, mielőtt a vonat kisiklott, tudta meg a Ria Novosztyi.

Az Interfax jelentése szerint egy egyméteres bombatölcsért fedeztek fel a vasúti sín közelében, utasok pedig egy nagy csattanást hallottak közvetlenül a baleset előtt. Szombaton késő délután egy második pokolgép maradványait is megtalálták a helyszínen, ami szintén felrobbant, de nem teljes erővel.

A BBC szerint orosz televíziókban leadtak egy hangfelvételt is, amelyen állítólag a hatóságokat mobilon hívó mozdonyvezető hallható. Azt mondta, hogy egy robbanás történt a vonat alatt.

Az orosz államügyészség terrorista cselekmény elkövetésének gyanújával szombaton vizsgálatot indított robbanószerkezetek és robbanószerek illegális forgalmazása ügyében. Megfigyelők szerint nem világos, ki ellen irányult a mostani merénylet, a Nyevszkij expresszen ugyanis többnyire turisták és üzletemberek, hivatalnokok utaznak.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök utasítására külön kormánybizottságot hoztak létre Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes vezetésével a szerencsétlenség következményeinek felszámolására. Moszkvába 8, Szentpétervárra 48 súlyos sérültet szállítottak, az utóbbiak között van egy olasz, egy belga és egy azerbajdzsáni állampolgár. Tverbe vittek 24 halottat, és sok családtag a rendelkezésre bocsátott autóbuszokat meg sem várva már elindult, hogy azonosítsa őket. Az érkezőket a helyszínen pszichológusok is várják. A halálos áldozatok családjait és a sérülteket segélyben részesíti a kormány és az orosz vasúttársaság.

Egyes orosz honlapok szerint a Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget a merényletért. A Combat 18-at a Vér és Becsület elnevezésű neonáci szervezet katonai szárnyának tekintik, 1991-ben alakult, és azóta a nyugat-európai országokban folyamatosan fellépnek tagjai ellen a hatóságok. Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban és Oroszországban működik a szervezet. A szervezet tagjait erőszakra különösen hajlamosnak tartják. Tagjai már számos esetben öltek meg muzulmánokat, cigányokat és antifasisztákat, de csak néhány esetben kerültek bíróság elé.

2007 augusztusában már kisiklott egy vonat ezen a vonalon, amikor bomba robbant a síneken. Akkor hatvanan sérültek meg, a hatóságok szerint csecsen csoportok követhették el a támadást. 1997-ben pedig a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő egyik vonat mellékhelyiségében robbant fel egy bomba, öten életüket vesztették.

A tragédia miatt egy másik vonalra terelték a vasúti közlekedést a két legnagyobb orosz város között. Szombaton kora estére az evakuálás befejeződött, és egy sínpáron újra megindult a közlekedés. A Szentpétervár-Moszkva vonalon 1000 méter hosszúságban károsodtak a sínek. A vasút közlése szerint éjfélre mindkét irányban helyreállítják a síneket. A szakaszon már délben több mint 60 szerelvény állt, de egy részüket elkerülő útvonalakon továbbküldték.

Halálos vonatrobbantások 2000 óta

2000. július 15. - Szélsőséges muzulmán vahabiták levegőbe röpítették az orosz belügyminisztérium páncélvonatát Csecsenföldön. A lázadók Gudermesz és Argun közötti vasútvonalon négy távirányításos pokolgépet helyeztek el a sínpálya alatt. Egy orosz katona életét vesztette, hatan megsebesültek.

2000. július 16. - Nagy erejű pokolgép robbant egy zsúfolt személyvonaton a dél-pakisztáni Haidarábádban. A merényletben kilenc ember életét vesztette, huszonöten megsebesültek.

2001. július 16. - Pokolgép robbant Izrael északi részén, Benjámina településen egy vasútállomáson. A merényletben három ember - köztük az öngyilkos palesztin merénylő - életét vesztette, négyen megsebesültek.

2002. október 30. - Robbanássorozat volt a dél-afrikai Johannesburg Soweto elővárosának vasútállomásán. A legkevesebb kilenc robbanásban egy ember meghalt, egy pedig megsebesült.

2003. szeptember 3. - Robbantásos merényletet hajtottak végre Dél-Oroszországban, a Csecsenfölddel határos sztavropoli területen: a helyiérdekű villamosvasút vonalán egyidejűleg működésbe hozott két pokolgép öt embert megölt, harmincnégyet megsebesített.

2003. december 5. - Negyvennégy halálos áldozata volt annak a terrorista robbantásnak, amely egy helyi érdekű vonaton történt az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázusban. A robbantást öngyilkos merénylők hajtották végre.

2004. március 11. - Madridban 10 pokolgép robbant a város pályaudvarain: három pokolgép az Atocha főpályaudvaron (Madrid központjában), négy e pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia pályaudvaron és kettő a Pozo pályaudvaron. A merényleteknek 191 halálos áldozata és mintegy 1500 sebesültje volt. Az áldozatok között a spanyolokon kívül 16 ország 48 állampolgára volt.

2005. július 29. - Az indiai Uttar Prades állambeli Dzsaunpurban vonatrobbanás történt. Tizenketten meghaltak, Legalább 52-en megsebesültek, közülük 20-nak az állapota súlyos.

2006. július 11. - A nyugat-indiai Mumbai (korábbi nevén: Bombay) elővárosaiban csúcsidőben követtek el robbantásokat öt vonaton és két vasútállomáson. A halálos áldozatok száma 186, a sérültek száma 661 volt

2007. február 19. - Hatvannégyen meghaltak, amikor robbanás következtében tűz ütött ki az India és Pakisztán között közlekedő Barátság Expressz vonaton.

2008. május 26. - Heten életüket vesztették, 67-en megsebesültek a Srí Lanka-i főváros külterületén miután csúcsidőben robbanás történt egy vonaton.

2008. december 2. - Legkevesebb két ember életét oltotta ki, harminc másikat megsebesített egy személyvonaton elkövetett pokolgépes merénylet India északkeleti részén található Diphú vasútállomásán. A szerelvény éppen a detonáció előtt érkezett meg az állomásra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport