Megtagadta a vallomást a pécsi ámokfutó

2009.11.27. 07:50 Módosítva: 2009.11.27. 17:28
A Pécsi Tudományegyetem rektora szerint az ámokfutó G. Ákos késett az óráról, és azt hitte, társai ezt rosszalják, ezért kiviharzott, majd egy pisztollyal tért vissza. A rendőrség szerint zörgött és zajongott, ezért kiküldték az óráról. A támadót kihallgatták, de megtagadta a vallomást. Az életveszélyes sérült magához tért.

Kihallgatták csütörtök este a pécsi egyetemi támadás elkövetőjét, de az ámokfutó megtagadta a vallomást, közölte a pécsi rendőrkapitányság szóvivője. A 23 éves G. Ákos a helyi lövészegylet tagja, a gyógyszerészeti kar elsőéves hallgatója csütörtökön, nem sokkal dél előtt kezdett lövöldözni az egyetem gyógyszerészeti fakultásának biofizikai laboratóriumában.

Összesen két tár és negyvenegy lőszer volt a lövöldöző gyógyszerészhallgatónál csütörtökön, mikor a rendőrök elfogták a Pécsi Tudományegyetemen. A rendőrök még nem tudják, hogy pontosan hány lövés dördült, ezt a tanúk vallomásai, a biztonsági kamerák felvételei és fegyverszakértő véleménye alapján fogják kideríteni. Zsobrák Péter, a megyei rendőrfőkapitányság szóvivője pénteken délután megerősítette, hogy kamerák rögzítették a lövöldözés egy részét, a felvételekből és a vallomásokból össze tudják rakni a mozaikot.

A lövöldözés részleteiről bővebben itt, a lövöldözőről itt olvashat.

Az egyetem rektora, Gábriel Róbert úgy tudja, hogy G. elkésett a gyakorlati óráról. Az ámokfutást a helyszínen megélő csoporttársaitól szerzett értesülései szerint a fiú úgy érezte, hogy a többiek rosszalják késését, ezért kiment a teremből, a vécében betárazta pisztolyát, visszajött és lövöldözni kezdett.

A rektor a TV2 péntek reggeli hírműsorának nyilatkozott. Mint mondta, a csütörtök esti gyászszertartáson volt alkalma elbeszélgetnie a diákokkal, többük egybehangzó állítása szerint történtek így az események.

Kormos Zoltán pécsi rendőrkapitány verziója szerint G. zörgéssel, kopogással zavarta az órát, ezért kiküldték. Ezután tért vissza pisztollyal.

Gábriel rektor tudomása szerint a támadót este már pszichiáter is vizsgálta, de ennek eredményét nem ismerte. A rendőrség orvosszakértői vizsgálatról nem adott hírt.

A lövöldözés 19 éves életveszélyes sérültje, F. Gergő állapotát hét órás műtéttel stabilizálták. Kollár Lajos, a pécsi klinika főigazgatója szerint a fiú magához tért, már kommunikált velük, a műtétből fakadó, szokásosnak mondható fájdalmai vannak. F. Gergőt öt lövés érte. Kollár Lajos, a Pécsi Klinikai Tömb igazgatójának tájékoztatása szerint állapota immár stabil, és bár még korai lenne biztos kijelentéseket tenni várható felépüléséről, van rá esély, hogy maradandó sérülések nélkül gyógyuljon.

A fiú nővére a Független Hírügynökségnek azt mondta, testvére mindenre emlékszik, ennek ellenére Pécsen akar maradni.

Folyamatosan érkeznek diákok a pécsi egyetem biofizikai intézete elé pénteken is, hogy gyertyagyújtással emlékezzenek a csütörtöki lövöldözés áldozatára és sérültjeire. Az épület lépcsője előtti járdát gyertyák, mécsesek borítják, a helyszínen láthatóak az elhunyt kaposvári fiatalember fotói és olvasható az a szöveg, melyben az egyetem külföldi hallgatói fejezik ki megdöbbenésüket és részvétüket az ámokfutás miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport