no

Elfogták a váltságdíjat követelő koporsórablókat

2009.12.02. 16:13
Elfogta a rendőrség Friedrich Karl Flick osztrák milliárdos koporsójának elrablását és a család zsarolását kiötlő és levezénylő budapesti ügyvédet, és a futár és szállító szerepét betöltő encsi férfit. Hárman, közöttük egy Grizli becenevű román állampolgár még szökésben vannak. Az ügybe belebonyolódott egy osztrák, egy ukrán és egy magyar magánynyomozó iroda.

A zsarolást kitervelő Sz. Barnabás, 41 éves budapesti ügyvédet november 30-án fogta el a rendőrség tettestársa, a 31 éves, encsi N. Zoltán vallomása alapján. A hollywoodi forgatókönyvnek is beillő szövevényes történetet Ernst Geiger, az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal igazgatóhelyettese és Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány ismertette sajtótájékoztatón.

Friedrich Karl Flick osztrák-német milliárdos koporsója 2008 novemberében tűnt el a karintiai Veldenből, a család sírboltjából. Az osztrák rendőrség december 11-ig sötétben tapogatózott, ám ekkor e-mailen jelentkeztek a rablók a családnál. A levélben a „sírrablók főnöke” azt írta, hogy a koporsó épségben van, és ha vissza akarják kapni, fizessenek váltságdíjat és ne szóljanak a rendőrségnek.

Az osztrák rendőrség az e-mailekből arra következtetett, hogy a nyomok Budapestre vezetnek. A leveleket ugyanis egy Keleti pályaudvar melletti szállodából küldték. Ezért 2009 elején felvették a kapcsolatot a magyar rendőrökkel.

A nyomozásban az hozott fordulatot, hogy a koporsórablók júniusban elküldtek egy csomagot a családnak, hogy bizonyítsák: a holttest a birtokukban van. A csomagot N. Zoltán szállította ki Bécsbe. Azt a rendőrség nem volt hajlandó elárulni, hogy a csomag mit tartalmazott.

kop450

A csomagot a Westbahnhof csomagmegőrzőjében rejtették el, amit család képviselője a bécsi Szent István-székesegyház egyik ülése alá ragasztott kulccsal tudott kinyitni. A család fizetett, először júniusban, majd novemberben, 100-100 ezer eurót.

A pénzt ugyanilyen módon vehette át később a futár, a dóm ülése alá ragasztott kulccsal nyitható csomagmegőrzőből. A pályaudvar biztonsági kamerái felvették a futárt, akit később a magyar rendőrség be is azonosított. A férfi N. Zoltán, alkalmi munkákból élő encsi lakos volt.
Sz. Barnabást N. Zoltán vallomása alapján fogták el november 30-án.

N. Zoltán azt vallotta, hogy a második 100 ezer euró bécsi átvétele után az volt a feladata, hogy adja át a pénzt Budapesten a Moszkva téren egy Grizli becenevű férfinak. Csakhogy az odavezető úton észrevette, hogy figyelik, és zavarodottságában az egyik követőjéhez fordult, akiről kiderült, hogy nem rendőr volt.

A milliárdos családja ugyanis időközben megbízott egy osztrák magánnyomozó irodát, az egy ukrán magánnyomozó irodát, az ukránok pedig egy magyar vagyonbiztonsági céget a koporsó felkutatásával. A magyar magánnyomozók néhány nappal gyorsabbak voltak a rendőröknél, és lecsaptak Budapesten a Moszkva térre tartó N. Zoltánra.

Az általa megadott információk alapján jutottak el a zsarolást kitervelő Sz. Barnabáshoz, akit nem részletezett eszközökkel rábírtak arra, hogy árulja el a koporsó pontos helyét. Az ügyvéd elmondta, hogy a külső és a belső koporsó a XII. illetve a II. kerület erdős részén van elrejtve. A  koporsókat november 18-án és 20-án visszaszállították Ausztriába a pénz második részletével együtt.

N. Zoltánt, és vallomása alapján Sz. Barnabást ezután fogták el a magyar rendőrök. Az ügyvéd lakásában tartott házkutatás során számos bizonyítékot találtak. Sz. Barnabás előzetes letartóztatásban várja a nyomozás végét, N. Zoltán szabadlábon védekezhet.

A rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Faragó László, alias Grizli ellen. Keresnek még két, szintén romániai állampolgárt, akik a koporsó tavaly novemberi elrablásában segítettek. A koporsót szállító kisteherautót N. Zoltán vezette, aki ezért 200 ezer forintot kapott Sz. Barnabástól.

A rendőrség vizsgálja az osztrák és magyar magánnyomozói iroda szerepét is, akik nem értesítették a rendőrséget, amikor megtalálták a tetteseket és a koporsókat.