Előzetesben a BA és a BKV jogi igazgatója

2009.12.07. 17:53 Módosítva: 2009.12.07. 19:35
Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság a Budapest Airport (BA) Zrt. és a BKV Zrt. jogi igazgatóját hétfőn - közölte közös ügyvédjük, Zámbó Gyula. A BKV menesztette jogi igazgatóját. Az ügyben még két ember előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság, az ötödik gyanúsított estében pedig lakhelyelhagyási tilalmat határozott meg.

R.-V. Krisztina a Budapest Airport Zrt. és Sz. György a BKV jogi igazgatója ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI).

A rendőrség az ügyben további három ember ellen indított eljárást vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt. Zámbó Gyula közölte: közülük az egyik vállalkozó, a másik egy cég ügyvezetője, a harmadik pedig egy ügyvéd. A védő cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy a gyanúsítottak között volna annak a szoftverfejlesztő cégnek a vezetője is, amely nemrég 28 millió forintért elkészítette a BKV szerződéseinek digitalizálását.

Négy gyanúsított esetében a bíróság azzal indokolta az előzetes letartóztatást elrendelését: előfordulhat, hogy ki akarják vonni magukat a büntetőeljárás alól, esetlegesen meghiúsítják a bizonyítást, valamint egyes esetekben újabb bűncselekményeket követnének el. A bíróság döntése értelmében az ügyben meggyanúsított ügyvéd ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

A döntés ellen valamennyi gyanúsított és védő fellebbezett. Zámbó Gyula közölte, védencei nem ismerték el az ellenük felhozott vádakat. A BA Zrt. jogi igazgatója hosszabb vallomást tett, és elmondta: ő nem volt döntési helyzetben azokkal az ügyekkel kapcsolatban, amelyek közül az egyiknél a vesztegetést a terhére róják. A BKV jogi igazgatója azzal érvelt, hogy az egyik III. kerületi bevásárlóközpontban átvett nagyjából tízmillió forint "nem kenőpénz".

13 céget jelentett fel a BKV

A BKV újabb 13 cég ellen tettek feljelentést, mert a belső kontrolling szerint ennyi esetben merült fel gyanú bűncselekmény elkövetésére. Kocsis István ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, és átadta a vizsgálati jelentést is, valamint az ezzel kapcsolatos teljes dokumentációt, közölte a cég.

A BKV hétfőn bejelentette, hogy Kocsis István vezérigazgató aláírta Sz. György jogi igazgató menesztését. Az előzetes letartóztatásba helyezett egykori vezető rendkívüli felmondással távozik a cégtől. Mivel rendkívüli felmondásról van szó, Sz. György nem kap végkielégítést.

Horváth Katalin Fanni, az RRI sajtószóvivője vasárnap arról számolt be, hogy a rendőrség egy magánszemély feljelentése alapján, április 15-én kezdte meg a nyomozást. A feljelentő a BA Zrt.-vel szerződésben álló gazdasági társasággal kapcsolatos korrupciós cselekményekre hívta fel a nyomozóhatóság figyelmét.

Hozzátette: a rendőrség az elmúlt hónapokban adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a BA jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jogi igazgatójával - a Budapest Airporttal szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta. Felmerült a gyanú, hogy ezek az ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaságnak. Arra is bizonyítékokat talált a rendőrség, hogy a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követ el.

Amikor a BKV jogi igazgatóját tetten érték, amint egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában nagyjából tízmillió forint összegű kenőpénzt vett át egy, a közlekedési társasággal szerződésben álló cég munkatársától, Sz. György passzív ellenállást tanúsított, a pénzt átadó pedig megpróbált autójával elmenekülni. Őt a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális egységének segítségével fogták el.

A nyomozás jelenlegi szakaszában a lefoglalt bizonyítékokat értékelik. Ezzel összefüggésben Horváth Katalin Fanni azt közölte, hogy a házkutatás során az egyik gyanúsítottnál csekély mennyiségű, saját fogyasztásra szánt kábítószert is talált a rendőrség.