Kevesebb pulykára futja a minden nap karácsonyozó férfinak

2009.12.17. 06:32 Módosítva: 2009.12.17. 06:36
A brit férfi évente 365-ször - szökőévben 366-szor - tartja meg az ünnepet. Míg régebben 11 ezer font - 3,3 millió forint - volt ünnepi pénzkerete, az idén 5 ezerre vette vissza. Pulykából korábban átlagosan 6,4 kilósakat csipegetett el, mostanság csak 1,8 kilósakat, és még a krumpliból is lefaragott.

A 45 éves Andy Park a gazdasági válság miatt kényszerült visszafogni magát és karácsonyozását. Továbbra is rajong a karácsonyért, ezért tartja meg minden áldott nap már 16 esztendeje. Pulykából már csaknem hatezret evett meg "karácsonyra", ugyanennyi üveg pezsgőt és sherryt ivott, 90 ezer gyümölcstortácskát falt be, 30 ezer ajándékot osztott szét - főleg magának. Egész vagyont költött dekorációra, szenvedélye több mint 90 millió forintnak megfelelő fontjába került - eddig.

A mostani válságnak azért örül is: 22 kilót fogyott, már csak bő mázsát nyom - 124 kiló volt.

A délnyugat-angliai Melkshamban élő, elvált férfi minden reggel - a kellő karácsonyi hangulat elérése érdekében - megeszik hat gyümölcstortácskát és egy pulykás szendvicset. Fél tizenkettőkor félbehagyja munkáját, hogy hozzálásson az ünnepi pulyka megsütéséhez. Pontban három órakor, kezében egy pohár sherryvel, megnézi Erzsébet királynőnek a brit Nemzetközösséghez intézett ünnepi köszöntőjét - videofelvételről. Az ünnepi vacsorára megeszi a pulykát kelbimbóval, sültkrumplival és borsópürével, mellé pedig sherryt, bort és pezsgőt iszik.

Az ajándékok elhelyezésének is megvan a maga ideje: pontosan este 8 órakor kerülnek a feldíszített fa alá.

Mániája amúgy nem karácsonykor, hanem nyáron kezdődött, 1994 júliusában. Szomorú volt, és gondolta, felvidítja magát, ha előrehozott karácsonyt tart. Fel is vidult. Aztán úgy vélte, jó lenne, ha másnap is jó lenne a kedve. Ez újabb karácsonyozáshoz vezetett... és így tovább.

Ami ajándékait illeti, ő veszi és csomagolja be magának, és persze ő is bontja ki. Az eddigi legszebb egy Mercedes volt - annak örült a legjobban.

Mr. Christmasnek - Karácsony úrnak becézik - akadtak már követői, de egyikük sem bírta tartósan, és Park büszke arra, hogy ő az egyetlen konstans karácsonyozó a világon.