Ellopták az auschwitzi jelmondatot

2009.12.18. 10:38 Módosítva: 2009.12.18. 18:20

Lelopták az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat, az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) betűit.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a tettesek hajnali fél négy és öt óra között szerelhették le a vasból készült feliratot. Nem volt nehéz dolguk, bár tudniuk kellett, hogy volt a jelmondat a helyére erősítve, tette hozzá.

A rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tettesek kézre kerítésére. 50 rendőrt, köztük 20 nyomozót állítottak az ügyre, és a térfigyelő kamerák éjszakai felvételeit is elemzik.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetése pénteken - ideiglenesen - másolattal pótolta az eredeti feliratot.

Különböző becslések szerint 1940 és 1945 között 1,1-1,5 millió embert deportáltak a nácik Auschwitzba (lengyelül Oswiecim). Túlnyomó többségük zsidó volt, és gázkamrákban halt meg. Minden harmadik áldozat magyar volt. A náci koncentrációs táborokba hurcolt 437 ezer magyar zsidó 15 ezer kivételével mind Auschwitz-Birkenauba került, ahol becslések szerint 360-390 ezret öltek meg közülük.

Lech Kaczynski lengyel államfő megdöbbenését és felháborodását fejezte ki a felirat ellopása miatt. "Amit most elloptak, azt az egész világon a hitleri hóhérok cinizmusának és áldozataik mártírumának jelképeként ismerték" - mondta.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, volt lengyel kormányfő közleményben szólította fel a felháborító lopás elkövetőit, hogy adják vissza az ellopott feliratot "a náci táborban, az emberiség legnagyobb temetőjében meggyilkolt milliók szenvedései iránti tiszteletből".

Andreas Peschke, a német külügyminisztérium szóvivője reményét fejezte ki, hogy rövidesen felderítik a lopást, és kijavítják a kárt. Emlékeztetve Németországnak a holokausztban viselt történelmi felelősségére, a szóvivő hangsúlyozta, hogy Berlin támogatja az emlékhely fenntartását. Dieter Graumann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának alelnöke kijelentette, hogy a lopás "súlyos fájdalom és megrázkódtatás valamennyi túlélő és a túlélők hozzátartozói számára".

Simon Peresz izraeli elnök a koppenhágai klímacsúcs szünetében Donald Tusk lengyel kormányfővel tartott találkozóján azt mondta: "A feliratnak, mint az Auschwitzban meghalt több mint egymillió élet jelképének fontos jelentése van zsidók és nem zsidók számára egyaránt". Jeruzsálemi kabinetjének közleménye szerint Peresz hozzátette: "ez a lépés ismét a zsidókkal szemben érzett gyűlöletről és erőszakról tanúskodik".