A cirkusz hosszú vándorlása megölte a tigriseket

2009.12.23. 07:54
Nyolc indiai tigris és egy nőstény oroszlán pusztult el, vélhetően megfagyott vagy megfulladt egy krasznodari vándorcirkusz ketreceiben, szállítás közben.

Az állatokat a távol-keleti Jakutszkból szállították teherautókkal Habarovszkba, ahol újévkor léptek volna porondra. A nyolc tigris és a nőstény oroszlán azonban nem élte túl a 2400 kilométeres utat, és súlyos állapotban van egy himalájai medve is.

A szövetminta eredményeire egyelőre várni kell, az döntheti majd el, hogy a fagy, vagy kipufogógáz okozta az állatok pusztulását.

Szergej Nyesztyerov, a permi Szafari cirkusz vezetője az állatidomárokat teszi felelőssé a történtekért. Szerinte megelőzhető lett volna a baj, ha nem teherautókkal, hanem légi úton szállítják az állatokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Jakutszkban jelenleg 35 fokos hideg van, és ilyen hőmérsékletnél az egzotikus állatok szállítása tilos. Az előírások szerint télvíz idején amúgy is legfeljebb ezer kilométeres utat tehetnek meg az ilyen állatok, direkt erre a célra kialakított ketrecekben, ahol van megfelelő szellőzés, és a hőmérséklet sem csökken 12-15 fok alá - tette hozzá.