Elfogták Farkas Pétert Andorrában

2009.12.27. 11:25 Módosítva: 2009.12.27. 19:24
Az egykori olimpiai bajnok 2008 óta bujkált, a marihuána-termesztés miatt ellene indított per ítélethirdetéséről szökött meg. December közepén távollétében hét évre ítélték.

Titkosszolgálati módszerek felhasználásával értesült a rendőrség arról, hogy Farkas Péter egy andorrai szállodában foglalt szobát, és az öccse jogosítványával igazolta magát a recepción. Így tudták elfogni december 26-án éjjel fél 12-kor a szállodai szobájában, mondta Tóth Gábor vezérőrnagy vasárnap a rendőrség sajtótájékoztatóján.

A rendőrségnek egy-másfél hónapja volt tudomása arról, hogy az olimpiai bajnok sportoló Spanyolországban tartózkodik. A nyomozók a francia nagykövetség közbenjárásával vették fel a kapcsolatot az andorrai rendőrséggel. A Pest Megyei és a fővárosi rendőrség egymástól függetlenül, párhuzamosan nyomozott Farkas után, az elfogásához nemzetközi együttműködésre volt szükség.

Ellenállás nélkül adta meg magát Farkas Péter az andorrai rendőröknek, amikor őrizetbe vették - közölte Robert Guirao-Bailen, az andorrai rendőrség nemzetközi együttműködési csoportjának vezetője.

Az MTI-nek vasárnap telefonon adott nyilatkozatában Robert Guirao-Bailen azt is elmondta, hogy a körözött magyar sportolót a szállodai szobájában vették őrizetbe.

Az akcióban hat andorrai rendőr vett részt, köztük Robert Guirao is. A rendőrök bemutatkoztak, azonosították magukat, és közölték Farkassal, hogy két nemzetközi elfogatóparancs alapján veszik őrizetbe. A sportoló nem tanúsított ellenállást,  megadta magát, majd követte a rendőröket.

Robert Guirao-Bailen beszámolt arról is: az akció során egy kommandós csoportjuk is készültségben volt, de végül nem volt szükség arra, hogy bevessék őket.

A csoportvezető közölte, körülbelül egy hete állnak kapcsolatban a magyar rendőrséggel Farkas Péter ügyében. Attól a pillanattól kezdve, hogy megtalálták és a magyar rendőrséggel együtt fényképek alapján azonosították a szökésben lévő sportolót, pár óra múlva már őrizetbe is vették - jegyezték meg.

Arra a kérdésre, hogy volt-e valaki Farkas Péterrel a szállodai szobában, az andorrai rendőrségi vezető azt mondta, erről nem beszélhet.

Farkast jelenleg az andorrai börtönben őrzik. A kiadatási őrizet időtartama a nemzetközi jog alapján negyven nap lehet, így a magyar államnak ennyi ideje van arra, hogy diplomáciai úton eljuttassa hozzájuk a Farkas Péter kiadatáshoz szükséges dokumentumokat.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy Thaiföldre menekült, de a budapesti sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a rendőrségnek nem volt információja arról, hogy Farkas valaha Ázsiában bújkált volna.

Kiderült az is, hogy Farkas a bujkálása alatt is folyamatosan tartotta a kapcsolatot az ügyvédjével. Pelle Andrea - Farkas Péter ügyvédje - ezt az RTL Klub vasárnap esti híradójának meg is erősítette. Az ügyfélnek joga van ahhoz, hogy az ügyvédjével kapcsolatban maradjon - tette hozzá.

Marihuánát termesztettek

Farkas Pétert, testvérét és segítőjüket azután tartóztatták le, hogy a BRFK Nyomozó Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai több hónapos felderítőmunka végén  2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. Farkas Károly és a harmadik vádlott termesztette a cannabist, Farkas Péter pedig mindehhez segítséget nyújtott.

Öt helyett hét év

farkas peter

Farkas Károly, Farkas Péter és társuk büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, majd új eljárást rendelt el. A sportolóra másodszor, tavaly novemberben első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban mostanáig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál.

Tavaly december elején európai elfogatóparancsot adtak ki, miután szemtanúk a bécsi repülőtéren látták a sportolót, de azt nem tudni, onnan hová ment.

A vádhatóság ezután az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre, az olimpikon védője ugyanakkor felmentést indítványozott.

A másodfokú bíróság 2009. december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglannal is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

(A vasárnapi sajtótájékoztatón Tóth Gábor vezérőrnagy elmondta, hogy a rendőrség nem vizsgálódik a termesztett marihuána sorsával kapcsolatban.)

Magas volt a villanyszámla

A bíró emlékeztetett arra, hogy Farkas Károly és a vadkender-ültetvény gondozója részben beismerő vallomást tett, illetve tetten is érték őket, míg Barcelona olimpiai bajnoka mindvégig tagadta bűnösségét.

A bíróság szerint elfogadhatatlan az, hogy Farkas Péternek nem tűntek fel a rendkívül magas költségek, például az évi csaknem 2 millió forintos villanyszámla.

Farkas Péter a helyi rendőrség felvételén, miután egy andorrai hotelben elfogták
Farkas Péter a helyi rendőrség felvételén, miután egy andorrai hotelben elfogták

A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az olimpikon többszörösen büntetett és felfüggesztett szabadságvesztés idején követte el a legutóbbi bűncselekményt.

A bíró külön hangsúlyozta, hogy a tisztelet, a szeretet és a társadalmi megbecsülés az olimpikont kötelezte volna a példamutató életvitelre, így azt, hogy sporteredményeivel dicsőséget szerzett, nem vehették enyhítő körülményként figyelembe.

Az Országgyűlés a napokban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az  olimpiai érmes sportoló, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.