Denevérek hullottak a járókelőkre Ukrajnában

2009.12.29. 18:31
Az elmúlt hetekben szélsőségek között váltakozó időjárás miatt idő előtt bújtak elő rejtekhelyükről a denevérek Odesszában. Szervezetük még nem volt felkészülve a repülésre, ezért közülük sok a járókelőkre hullott az ukrán városban.

A szeszélyes időjárás által megzavart denevérek hullottak az égből hétfőn Odessza több kerületében. Az erős fagyokat követő hirtelen felmelegedés hatására felébredtek téli álmukból és kirepültek búvóhelyeikről a denevérek a dél-ukrajnai nagyvárosban.

A járókelőkre eső állatok közül sok élettelennek tűnt, amikor földet ért, jelentette a tsn.ua internetes újság. A hírportál által megszólaltatott Valentin Mikolajiv helyi biológus elmondta, hogy a denevéreket valószínűleg a szokatlan időjárás tévesztette meg. A tartós fagyokat követő hirtelen felmelegedéssel hét fok fölé emelkedett a hőmérséklet, a denevérek pedig idő előtt hagyták el téli rejtekhelyüket. A szervezetük azonban nem volt felkészülve a tartós repüléshez, így a gyengeség miatt hamar lezuhantak, magyarázta.

Ukrajnában a parlament februárban fogadta el a denevérek védelméről szóló törvényt, amely előírja, hogy az államnak mindent meg kell tennie az állatok védelméért.