A rendőrség nem hosszabbít a móri fiaskót leleplező ezredessel

2010.01.04. 17:21 Módosítva: 2010.01.04. 17:21
Felsőbb utasításra nem hosszabbította meg Kovács Lajos ezredes, a Döglött ügyek osztálya nyugalmazott vezetőjének szerződését a Nemzeti Nyomozó Iroda - értesült a Népszabadság. Kovácsnak tavaly év végén jelent meg egy könyve, amiben részletesen elemzi, miben hibázott a rendőrség a 2002-es móri bankrablás nyomozása során, aminek a végén az ebben az ügyben ártatlan Kaiser Edét ítélték el. Az Indexnek nyilatkozó Kovács szerint nagyon naivnak kellene lennie, ha nem látna összefüggést a könyve és a rendőrség lépése között. Kovács ellen államtitoksértés miatt is indult eljárás.

Az ORFK bűnügyi főigazgatósága nem akart több balhét. A Népszabadság szerint állítólag ezzel az indokkal utasították Petőfi Attilát, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóját az év végén, hogy ne hosszabbítsa meg 2010-re Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes, az NNI Döglött ügyek osztálya egykori vezetőjének szerződését.

Kovács - aki már a nyomozás idején is jelezte, hogy szerinte nem Kaiser Ede követte el a vérengzést - a tavaly év végén megjelent könyvében leplezte le, hogy milyen hibákat követett el a rendőrség a 2002 májusában nyolc emberéletet követelő móri rablógyilkosság nyomozásakor. (A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte Kaisert - döntően a móri ügyben játszott szerepéért. A rendőrség másfél évvel később fogta el egy bejelentésnek köszönhetően a feltételezhetően valódi gyilkosokat.)

Az ezredest kevéssel a könyv megjelenése után államtitoksértésért fel is jelentették. Az ügyészség egyelőre nem nyilatkozik.

Az államtitoksértés miatti feljelentésről Kovács Lajos csak a sajtóból értesült, arról nem tudott nyilatkozni, de a szerződéses együttműködést felmondását megerősítette az Indexnek. Mint mondta, nagyon naivnak kellene lennie, ha azt mondaná, hogy nincs összefüggés a könyvben megjelent bírálat és a rendőrség lépése között.

Kovács 2006-ban ment nyugdíjba, azóta évente kötött vele tanácsadói szerződést a rendőrség, főleg a korábbi emberöléses ügyekben kérték a segítségét. A Nemzeti Nyomozó Iroda most jelezte, nem kötnek újabb szerződést 2010-re.

Hogy ez felsőbb utasításra történt-e, arról Kovács azt mondta, Petőfi Attila, az NNI igazgatója közölte vele, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését, de az az érzése, hogy nem ő hozta meg ezt a döntést. Hivatalosan pénz- és helyhiánnyal indokolták az együttműködést felmondását, de ez furcsa indoklás egy olyan időszakban, amikor meghirdették a nyugdíjas rendőrök reaktiválását, Kovács több ismerősét is most hívta vissza a rendőrség. Kovács azt mondta, volt ideje megismernie a rendőrséget, így nem lepte meg, hogy a kritikákra ez volt a reakció.

A Nemzeti Nyomozó Iroda megkeresésünkre nem nyilatkozott az ügyben.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy Kovács Tamás legfőbb ügyész, majd később Bencze József országos rendőrfőkapitány is nyilvánosan ígéretet tettek arra, hogy a „móri ügyek jogerős lezárását követően kivizsgáltatják, miért siklott félre az első móri nyomozás, hogy történhetett meg, hogy az adott ügyben ártatlan embert állíttattak bíróság elé". Bencze József már kijelöltette azt a háromfős bizottságot, amely a rendőrség részéről felülvizsgálja a móri iratokat és megkísérli megtalálni a nyomozás során elkövetett esetleges hibákat. A belső vizsgálattal nem a felelősöket akarják meghurcolni - közölte egy rendőrségi illetékes -, hanem az ügy tanulságait akarják levonni a hasonló esetek elkerülése végett.