Erőss Zsoltot újra meg kell operálni

2010.01.05. 12:04
Hazahozták a Szlovákiában balesetet szenvedett magyar hegymászókat. A súlyosabb állapotban lévő Erőss Zsoltot Budapesten, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban ápolják, társát, Hajdu Pétert Tatabányán.

Várhatóan még kedden megoperálják Erőss Zsoltot, akit hétfő éjszaka szállítottak haza Magyarországra, a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba. A Magas-Tátrában megsérült magyar hegymászónak mindkét lába eltört, a bokája közelében. Ezek közül a jobb oldali a súlyosabb: ezt a nyílt törést műtik meg kedden - mondta el Kollár Lajos, a magyar Himalája expedíciók vezetője. Erőss Zsoltnak a lábtörések mellett néhány bordája is eltört és jónéhány zúzódást is szerzett. Komoly fájdalmai vannak, ezért hiába szállította az osztrák mentőszolgálat a legmodernebb kocsival, a több órás rázkódás az autópályán, illetve a kevés alvás eléggé megviselte - mondta Kollár Lajos.

Megérkezik a Péterfy Sándor utcai Kórházba az a mentőautó, amely Erőss Zsolt hegymászót szállítja
Megérkezik a Péterfy Sándor utcai Kórházba az a mentőautó, amely Erőss Zsolt hegymászót szállítja

Erőss Zsolt másik két társa közül egyikük szintén megsérült. Hajdu Péternek elrepedt a csigolyája, illetve vállsérüléseket szenvedett, őt Tatabányára szállították.

A magyar Himalája expedíciók vezetője szerint egyelőre nem lehet megmondani pontosan, hogy mennyire súlyos Erőss Zsolt sérülése, erről csak az operáció után, a seb feltárását követően tudnak többet mondani az orvosok. Annyi biztos, nincs túl jó állapotban a lába - jegyezte meg Kollár Lajos. Ami a jövőt illeti, a március végére tervezett expedíciót "újra kell majd gondolni", de egyelőre nem fújják le. Ha máskor nem, majd ősszel valósulhat meg - mondta.

Erőss Zsolt 2008 márciusában
Erőss Zsolt 2008 márciusában

Erőss Zsolt két társával együtt szombat éjszaka zuhant le egy hófalról Szlovákiában, a Magas-Tátrában. A csapat egy csúcsról ereszkedett lefelé, amikor megindult felettük egy lavina, és elsodorta őket. Több mint 100 métert zuhantak és nekicsapódtak a sziklafalnak. Erőss Zsolt volt felül, ő biztosította a két társát. Mécs László, aki szintén hegymászó és egy másik csapattal a közelben mászott, meghallotta társai segélykiáltásait, de egy órába telt, mire meg tudta közelíteni őket. A csapat meleg ruhát adott a szerencsétlenül járt hegymászókra és fóliával burkolták be őket, de így is csak több mint 10 órával a baleset után kerültek kórházba.