Álunokák csaptak be idős embereket

2010.01.13. 13:56 Módosítva: 2010.01.13. 13:58
Több tízmillió forintot csalt ki gyanútlan nyugdíjasoktól egy négytagú banda az ország különböző pontjain. A csalók a kiszemeltek bajba került unokájának adták ki magukat, és pénzt kértek ügyvédre. Átlagosan napi félmillió forintot zsebeltek be, de volt, hogy milliókat. A nyomozók keresik azokat, akiket hasonló módon károsítottak meg.

Madarász János, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője elmondta: a csalók nagyszülőket, idős embereket szemeltek fel, és hívtak fel telefonon, pénzt kértek ügyvédre. Mint mondták, nagy bajban vannak.

Nem sokkal a telefonhívás után egyikük megkereste a kiszemelt idős embert, akinek azt mondta, unokája nem ér rá, ügyvédnél van, a pénzt ő viszi el az unokának.

Az idős emberek számtalan esetben dőltek be a bűnözőknek. Egyiküket múlt év decemberében sikerült elfogni, amikor az egyik idős emberhez ugyanazon a napon másodjára is visszamentek. A nőnek azóta már három társát is sikerült elfogni.

Félmilliót kerestek naponta

Mindannyian előzetes letartóztatásban vannak. Kiderült, hogy több tucat idős embert csaptak be az ország különböző részein: volt olyan nyugdíjas, akitől 3-400 ezer forintot vettek el, de volt olyan is, akitől 2 millió forintot kaptak.

A gyanúsítottak bevallották, hogy volt nap, hogy 3 millió forintot zsákmányoltak, de átlagosan napi 500 ezer forint bevételük volt. A nyomozás jelenlegi adatai alapján még nem lehet pontosan tudni, mennyit csaltak össze, körülbelül 10 és 100 millió forint közötti összeget.

A négy gyanúsított közül ketten már voltak büntetve, egyikük egy szlovák állampolgár, egy másik pedig osztrák, aki két éve él Magyarországon.