Csaknem 18 év börtönt kapott hat rendőr

2010.01.13. 16:57
A szerdán jogerősen elítélt exrendőrök szemet hunytak a csempészek tevékenysége fölött, majd néhányszor ők maguk is részt vettek az illegális dohányáru és tiszta szesz szállításában, értékesítésében és tárolásában.

Összesen 17 év és 8 hónap börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla szerdán hat egykori rendőrre és két bűntársukra. A volt tiszthelyetteseket, járőröket hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel, bűnpártolással és jövedéki orgazdasággal vádolták. A rendőrök mindannyian a tiszavasvári kapitányság állományába tartoztak, lebuktatásukhoz titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Az érintett rendőrök munkaviszonyát 2005 októberében szüntették meg.

A jogerős ítélet szerint a volt rendőrök Szabolcs megyében - még 2005-ben- pénzért szemet hunytak a csempészek tevékenysége fölött, majd néhányszor ők maguk is részt vettek az illegális dohányáru és tiszta szesz szállításában, értékesítésében és tárolásában.

A szerdán elítélt nyolc embert összesen több mint 3,2 millió forint pénzbüntetéssel és vagyonelkobzással is sújtotta az Ítélőtábla. A bíróság eredetileg 12 ember ellen emelt vádat, de négy vádlott esetében már jogerőre emelkedett az elsőfokú bíróság ítélete. A Debreceni Ítélőtábla elé szerdán hat volt rendőr, és két civil bűntársuk állt.

A bíróság szerint a rendőrök alkalmanként több tízezer forintért cserébe, eltekintettek a megállított és tetten ért csempészek felelősségre vonásától. Alkalmanként olyan csempészt is elengedtek, akinek az autójában több száz karton zárjegy nélküli cigaretta volt. A nyomozók titkosszolgálati eszközökkel buktatták le a csempészekkel összejátszó rendőröket. A lehallgatott telefonhívások segítették a vádemelést és a bizonyítást is. A legsúlyosabb büntetés négy év börtön, a legenyhébb pedig egy év felfüggesztett börtönbüntetés volt.

Kardos Sándor bíró az ítélet indoklásában elmondta: a korrupciós bűncselekmények rendkívüli módon elszaporodtak Magyarországon. Ebben az esetben a szolgálatot ellátó rendőrök ahelyett, hogy felelősségre vonták volna a tetten ért csempészeket inkább megsarcolták őket. Elvették tőlük a cigaretta egy részét, máskor pedig pénzt kértek tőlük azért, hogy futni hagyják őket.