Tüzet nyitottak Krekar molla lakására

2010.01.25. 13:29
Ismeretlen támadók tüzet nyitottak a radikális iszlamista Krekar molla oslói lakására.

A norvég hatóságok szerint a hétfőre virradó éjszaka történt támadásban három golyót lőttek ki Krekar molla, az egyik oslói társasház negyedik emeletén lévő lakására. Az egyik lövedék megsebesítette a férfi brit állampolgárságú vejét, akit kórázba szállítottak. A rendőrség szerint a kezén lőtték meg, és nem súlyos a sérülése. A szemtanúk két embert láttak elmenekülni a helyszínről, de a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy közük van-e a merényletkísérlethez. Egyelőre senkit nem állítottak elő a lövöldözés miatt.

Krekar molla az egyik alapítója az Anszar al-Iszlam elnevezésű észak-iraki kurd fegyveres szervezetnek, amelyet az Egyesült Államok és az ENSZ is a terrorszervezetként tart nyilván az al-Kaidához kötődő kapcsolatai miatt. A George Bush volt amerikai elnök vezette előző amerikai kormányzat szerint a 2001-ben alapított Anszar al-Iszlam volt a kapocs Badgad és az al-Kaida között.

A most 53 éves molla - eredeti nevén Fateh Nadzsmeddin Faradzs - csaknem 20 éve él a skandináv országban, és állítása szerint már 2002 óta nem vezetője a szervezetnek. A norvég hatóságok a nemzetbiztonságra való veszélyességére hivatkozva már 2003-ban kiutasították, de egy másik törvény szerint nem lehet hazájába, Irakba hazatoloncolni, mert ott minden bizonnyal halálbüntetést szabnának ki rá. Krekar gyakran hangoztatja, hogy támogatja az iraki felkelést, náci megszállásnak tartja az amerikai inváziót, Oszama bin Ladent pedig jó muszlimnak nevezi.