Tíz beoltott gamási diák elkapta a H1N1-fertőzést

2010.02.02. 16:08 Módosítva: 2010.02.02. 16:35
Tíz diák a H1N1-elleni oltás ellenére fertőződött meg a Somogy megyei Gamáson, ahol az iskola 116 tanulója közül 59 betegedett meg a minap, közölte a sonline.hu-val Schäffer Károly regionális tiszti főorvos.A gyerekeken csak enyhe tünetek jelentkeztek, valószínűleg épp az oltásnak köszönhetően.

Lezárta az ÁNTSZ a gamási iskolai újinfluenza-járvány elemzését, diagnosztikai vizsgálatát, olvasható a sonline.hu-n. Két hete az iskola diákjainak több mint fele betegedett meg a H1N1-től. Az iskolában tanítási szünetet rendeltek el, melyet a háziorvos javaslatára egész héten fenntartottak.

A diákok közül 39-et oltottak be, de tízen megbetegedtek az oltás ellenére is, mondta Schäffer Károly regionális tiszti főorvos. Tüneteik enyhék voltak, két nap alatt elmúltak. A nem beoltott diákok között sem mutatkoztak súlyos tünetek, kórházba senki sem került.

Már több olyan eset előfordult Magyarországon, amikor beoltott személyek betegedtek meg a védettség kialakulása után. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az Indexnek korábban azt mondta: az oltás 70-80 százalékos egyéni védelmet jelent. Aki a védőoltás ellenére elkapja a fertőzést, azon a tünetek is enyhébben jelentkeznek.

Eddig több mint százan haltak meg H1N1-fertőzés miatt Magyarországon, közülük négyen voltak beoltva a vírus ellen. A 4 beoltott közül ketten "végállapotban voltak", tehát az oltás nem segíthetett rajtuk, az új influenza pedig nem befolyásolta állapotukat.

A harmadik betegnek nagyon súlyos bakteriális tüdőgyulladása volt, ezért nem egyértelmű a dokumentumok alapján, hogy az új influenza szövődménye lett volna a halál oka, míg a negyedik elhunytnál az adatok egyelőre hiányosak.