A közös költségből fizettethetik meg a hócsúszás miatti autókárokat

2010.02.12. 16:02 Módosítva: 2010.02.12. 16:10
A háztulajdonosoknak figyelmeztetniük kell a közlekedőket arra, hogy a tetőről hó csúszhat a járdára vagy az útra. Aki figyelmen kívül hagyja a táblát, az maga viseli a kárát - közölte az Aegon Biztosító. Ha a társasháznak az ilyen károkra nincs biztosítása, a közös költségből kell a lezúduló hó által megrongált autókat kijavíttatni.

Az Aegonhoz az utóbbi napokban 100 hócsúszásos kárbejelentés érkezett. Az esetek túlnyomó része autós kár, az összege pedig 20 millió forint.

Az ilyen károkkal kapcsolatban a biztosító figyelmeztet arra, hogy a ház tulajdonosának kötelező kitennie a tetőről lecsúszó hó veszélyére figyelmeztető táblát.

Amennyiben az autós ezt figyelmen kívül hagyja, akkor nagy valószínűséggel a kárát maga fizeti, kivéve, ha a társasház biztosításában szerepel az ilyen kockázat is.

Ha nincs tábla, akkor a közös költségből kell a lezúduló hó által megrongált autókat kijavíttatni, ha csak nincs a háznak erre biztosítása.

A biztosító kárszakértői vizsgálják a tető állapotát, azt, hogy a hófogó rácsok milyen állapotban vannak, illetve azt is, hogy a jégcsapokat eltávolíttatta-e a ház képviselője.