Huszonkét emberrel akart végezni egy diák

2010.02.12. 13:58 Módosítva: 2010.02.12. 15:51
A rendőrség elfogott egy budapesti egyetemistát, aki arra készült, hogy lelő huszonkét embert, majd magával is végez. A fiú tervéről blogot is írt, sőt, néhány ismerőse is tudott róla, így kapták el a rendőrök.

A rendőrség csütörtökön elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki arra készült, hogy egy bevásárlóközpontban vagy egy campusban válogatás nélkül lelőjön huszonkét embert, jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón Bodnár Zsolt, a BRFK bűnügyi igazgatója. Azért pont huszonkettőt, mert a huszonkét rossz évéért akart bosszút állni. A vérengzést követően magát is meg akarta ölni.

A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdőlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt. (Valószínűleg a leghírhedtebbé, a coloradói Columbine középiskolai lövöldözésé – lásd keretes írásunkat.)

Az egyetemista saját blogot írt. A blogon olyan vers is található, amelyben előre leírja szándékát (igaz itt még csak kilenc áldozat szerepel):

Célbalövés

Fegyvert ragad egy ifjú.
(Be fogják majd mondani.)
Beront az egyetemre,
S kilenc társát lelövi.

Az automatából
Egy kávét vesz magának
„Nénó, nénó, riadó!”
Ő nyugodtan kortyolgat.

Ott találnak majd reá,
Golyóval a fejében.
Nem ítéli el bíró,
Nem érheti oly’ szégyen!

S. Ábel, aki sportlövőként egy 9 milliméteres Parabellum tulajdonosa volt, több mint másfél éve készült a mészárlásra.

Tíz év mészárlás

1999. április 20. az iskolai vérengzések legemlékezetesebb napja. Tulajdonképpen az egész jelenség ekkor, a coloradói Columbine középiskolában született meg. Eric Harris és Dylan Klebold, a már a lövöldözős játékokon felnőtt generáció képviselőjeként módszeres mészárlást rendezett a középiskolában. 12 társukat végezték ki, 21-et megsebesítettek, majd öngyilkosok lettek.

A tragédia súlyára jellemző, hogy társadalomelméleti alapvetések mellett a populáris kultúrát is megihlette, könyvek, filmek, szakmai közlemények tucatjai dolgozták fel az esetet.

A Columbine óta nem telik el év iskolai lövöldözések nélkül. Amerikában azóta a legnagyobb visszhangot a Virginia Tech egyetemen elkövetett mészárlás váltotta ki, Európában Németországban és Finnországban számít gyakori bűncselekménynek. Elkövetőik jellemzően visszahúzódó, pszichés problémákkal küzdő fiúk, akik általában a mészárlás előtt közösségi oldalakon már utalnak terveikre, filmeken üzennek.

Az elmeszakértő szerint személyiségzavaros, hősnek képzeli magát.  Pénteken hajnalban részletes beismerő vallomást tett, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", ezért iratkozott be egy sportlövőklubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

Tervéről blogot is vezetett, ahol versben írta le, mit fog tenni. Néhány ismerőse is tudott a rögeszméjéről, ez a rendőrség tudomására jutott, miután ellenőrizték az információt, elfogták.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a merényletterv már a végrehajtási szakaszban volt, vagyis a rendőrség szerint bármikor bekövetkezhetett volna.

Tavaly októberben már közel állt ahhoz, hogy tervét véghez vigye: csőre töltött fegyverrel belépett egy - meg nem nevezett - üzletközpontba és egy egyetemi épületbe, de meggondolta magát. Kihallgatásán nem válaszolt arra a kérdésre, mi tartotta vissza. Az RTL Klub Híradója úgy értesült, hogy a fiatalember az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának hallgatója.

A XI. kerületben lakó fiatalembert korábban pszichiátriai kezelésre küldték, mert bántalmazta több családtagját és ismerősét. A kezelésen nem vett részt, de egyelőre nem tudni, miért.

A fiatalembert a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását több emberen elkövetett emberölés előkészülete miatt.

A pécsi ámokfutó még nem tett vallomást

Egy elsőéves gyógyszerészhallgató november végén a pécsi egyetemen
lövöldözött
egy maroklőfegyverrel, a diák egyik csoporttársa, egy 19 éves fiatalember a helyszínen meghalt, egy embert életveszélyes, kettőt
súlyos állapotban szállítottak kórházba. A lövöldözőt nem sokkal a
támadás után a rendőrség elfogta, később előzetes letartóztatásba
került, kihallgatni azóta sem tudták, megtagadta a vallomástételt.
Kiderült róla az is, hogy egy lövészegylet tagja volt, ezért
engedéllyel tartott fegyvert.

Az első vizsgálatok szerint látens skizofrén lehetett, de beszámíthatóságát még igazságügyi szakértők vizsgálják. A bíróság januárban döntött úgy, hogy még egy hónapig megfigyelés alatt tartják az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

A jeleket már a gyerekkorban látni lehet

Herczog Mária szociológus az esettel kapcsolatban elmondta: nem életszerű, hogy valaki hirtelen elhatározásból beront egy osztályba és lemészárolja az ott tartózkodókat. Ahhoz, hogy valaki idáig jusson, jól kitapintható gyerek- vagy kamaszkori frusztrációk vezetnek. Ezeket az önértékelési zavarokat, feltűnősködést, súlyos egyéni sérelmek megbosszulására utaló jeleket idejekorán észre lehet venni, fel lehet figyelni rájuk.

Ezért Herczog Mária szerint elsősorban a gyereket körülvevő kisközösségeket (szülők, pedagógusok, barátok) kell felkészíteni arra - univerzális, jó programokkal, gondos, szisztematikus prevencióval -, hogy értsék a jeleket és reagálni tudjanak rá például azzal, hogy segítséget kérjenek szakembertől.

Persze nincs könnyű dolga a közösségnek sem, ha az érintetnek nincs betegségtudata vagy nem tudja, hogy problémái vannak, és nem akar kezelésre menni, mint ahogyan a most letartóztatott S. Ábel esetében is történt, de sok esetben már az is segít, ha a többiek kitüntetik a figyelmükkel. A szociológus hozzátette: a gyerek- és kamaszkor különösen veszélyeztetett ebből a szempontból.

Szemelvények S. Ábel blogján található versekből

S. Ábel Arszák* néven írta bejegyzéseit.

Az Én halálom nagyot fog szólni.
Megroppant, hülye humanista
Szokta csak életét kukába dobni,
Szemlesütve, háttérbe bújva.

Halálomat a nyilvánosság
Remegve kíséri figyelemmel,
Éhezve várja e dicsőülést
Sok alultáplált szellemi ember!
(Elképzelések, tervek, 2008. 10. 06.)

Harcot akarsz, világ? Hát megkapod. Azt gondolod, hogy Arszákot majd eltaposod? Arszák magát fogja majd eltaposni, de előtte a világból is eltapos valamennyit!
(Na, akkor elmélkedjünk egy kicsit, 2008. 09. 03.)

A ti csicska világotok
Nekem csak tanulmányút.
Utána hibátlan lényem
Tökéletes térbe jut

A mennyei isten-vizsgán
Igen könnyen átmegyek:
Földrengések, világvége,
Rátok döntöm az eget.
(Az én istenségem, 2008. 06. 30.)

Aki majd búcsúztat,
Emlékezzen arra,
Hogy sohasem voltam
Képmutató szolga.

Aki majd búcsúztat,
Említse meg egyszer,
Nem volt kegyelem, ha
Nálam volt a fegyver.
(Aki majd búcsúztat, 2008. 04. 13.)

*Arszák az indoiráni népek közé tartozó pártusok vezére volt időszámításunk előtt körülbelül 2-300 évvel. A pártusok lettek Perzsa-
és Örményország királyi családja, ahonan később a görög-római császári család is kapott uralkodót. Örményországban körülbelül 600 évig uralkodott az Arszák ház, egyes források Arszákot hun uralkodónak tartják, az Arszák szó ezek szerint uralkodót jelent, és az Arszákból ered az ország kifejezés is. (Forrás)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport