Élettársa védelmében szúrt, felmentették

2010.02.16. 16:15 Módosítva: 2010.02.17. 17:02
A debreceni ítélőtábla jogerősen felmentette azt a kesznyéteni férfit, aki élettársa testvérének életveszélyes sérülést okozott. Az ítélet szerint a vádlott jogos védelemből követte el tettét.

A férfi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyétenen lakott az élettársával. 2007. november 30-án meglátogatta őket a nő testvére, aki ott összeszólalkozott a húgával és pofon vágta őt. A nő segítségére siető vádlott már ekkor dulakodni kezdett a férfival, de a házban tartózkodó családtagok és szomszédok szétválasztották őket.

A férfit az előszobába szorították és rázárták az ajtót. Ekkor ő megpróbálta azt betörni, mire a húga egy seprűvel igyekezett tartani az ajtót. A dulakodásban az ajtó üvege kitört és a szilánkok megvágták az asszony kezét. A vádlott ekkor egy konyhakéssel akarta a másik férfit távozásra bírni, mire az rá és az élettársára támadt.

A vádlott el tudott hajolni az ütésektől és hasba szúrta a sértettet, aki pár lépés után összeesett. A férfit lefektették és mentőt hívtak hozzá, majd a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba szállították. Itt életmentő műtéttel stabilizálták az állapotát.

A bíróság szerint a tett a vádlottat és élettársát ért jogtalan támadás elhárításához szükséges mértéket ugyan túllépte, de a vádlottnak az adott szituációban történt felindultságát menthető mértékűnek ítélték.

Az ítélőtábla ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét.