Gyanúsítottként halgatták ki a buszsofőrt Ausztriában

2010.02.21. 11:44 Módosítva: 2010.02.21. 19:41
Vasárnap a karintiai buszbalesetben megsérült, megfigyelésre bent tartott négy diák is visszatérhetett a többiekhez a szállásra. A sítábort nem fújják el, szerdáig maradnak. A rendőrség a hólánc hiánya miatt gyanúsítottként hallgatta ki a sofőrt.

Már kiengedték a kórházból azt a négy magyar gyereket, akik a szombati buszbalesetben sérültek meg Ausztriában. A sofőrt gyanúsítottként hallgatták ki, hangzott el az RTL Híradójában.

A budapesti Kempelen Farkas Gimnázium sítáborának busza szombat reggel szenvedett balesetet az ausztriai Karintia tartomány spittali járásában, az innerkremsi síterep térségében. A busz letért az útról, oldalára borulva állt meg az út menti árokban. A járművön a gimnázium 61 tanulója, négy tanára és 20 öregdiákja utazott. Súlyos sérültek nem voltak, a kórházban megfigyelésre bent tartott diákok mellett további nyolc diák szenvedett kisebb sérüléseket.

A Klagenfurti Rendőrség sajtóügyeletese azt mondta, a sofőr ellen azért indítottak eljárást, mert a busz kerekein nem volt hólánc, noha ezt a táblák egyértelműen jelzik. A busz üzemeltetője szerint azonban nem is volt erre szükség, mert az utak le voltak takarítva.

A turistabuszt üzemeltető Contibus busztársaság egyik vezetője szerint akkor is megcsúszott volna a jármű, ha lett volna hólánca. Gógán Attila a baleset helyszínéről nyilatkozva azt mondta, a busz lassan, szinte lépésben haladt. Szerinte az osztrák hatóságok a hibásak, mivel az útszakasz teljesen jeges volt, nem volt letisztítva. Szerinte akkor kötelező feltenni a hóláncot, ha azt az útviszonyok megkövetelik, de egészen addig a szakaszig az út járható volt. Megjegyezte, hogy azóta már felsózták az utat.

Az egyik szervező azt mondta az RTL Híradónak, hogy amikor elindultak a sípályához, a szállásuknál már megtisztították az utat. Csak a sípályától néhány száz méterre volt egy nagy lejtő és két nagy kanyar, ahol jeges volt az út. A busz lassan ment, de nagy tömege miatt mégsem tudott megállni, és a töltésről leborulva az oldalára billent.

A síelőknek azóta új buszt küldtek. A csapat kitölti a sítábor hátralévő napjait, szerdáig maradnak, mondta Polacskó Dániel, a sítábor szervezője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport