Lecsaptak a rendőrök egy brókercégre

2010.02.23. 12:24 Módosítva: 2010.02.23. 18:08
A PSZÁF feljelentése alapján rendőrségi akciót tartanak egy cseh központú brókercég budapesti irodájában. A rendőrök lezárták a ház bejáratát, öt embert vettek őrizetbe, köztük cégvezetőket és brókereket, összesen 15 embert gyanúsítanak. A PSZÁF azonnali hatállyal törölte a nyilvántartásból a cég összes magyarországi ügynökét, és csalás gyanújával feljelentést is tett.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feljelentése alapján egy cseh központú brókercégen ütöttek rajta a rendőrök. A rendőrség gyanúja szerint hárommilliárd forintnyi kárt okozott álbróker tevékenységgel az a cég, amelynek budapesti, Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában kedden házkutatást tartottak és öt embert őrizetbe vette: egy cseh, illetve két-két szlovák és magyar állampolgárt, valamennyien a cég vezetői.

A cseh központban még nem tudnak az ügyről

Egyelőre semmit nem tudtak mondani az Index kérdésére a Capital Partners prágai központjában, mint a cég egyik munkatársa fogalmazott, egyelőre ők információkat próbálnak gyűjteni arról, mi történt magyarországi leánycégüknél.

A cseh jegybank (ott a pénzügyi felügyelet is a központi bankhoz tartozik) közigazgatási vizsgálatot folytat a prágai Capital Partners ellen, annak lezártáig nem nyilatkoznak az ügyben.

Egyelőre semmit nem tudtak mondani az Index kérdésére a Capital Partners prágai központjában, mint a cég egyik munkatársa fogalmazott, egyelőre ők információkat próbálnak gyűjteni arról, mi történt magyarországi leánycégüknél.
A cseh jegybank (ott a pénzügyi felügyelet is a központi bankhoz tartozik) közigazgatási vizsgálatot folytat a prágai Capital Partners ellen, annak lezártáig nem nyilatkoznak az ügyben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a PSZÁF egy korábbi felügyeleti eljárás során feltárt adatok alapján tett feljelentést. A célvizsgálat a csehországi bejegyzésű, budapesti székhelyű, értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó, Capital Partners nevű cégnél zajlott.

A BRFK szerint megalapozott annak a gyanúja, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve tévesztett meg több magánszemélyt és gazdasági társaságot. A csalók azt ígérték a befektetőknek, hogy 150 ezer USA-dollár befektetésével a világ tőzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, s a részvények adásvételével extra profitra tehetnek szert. Az álbrókerek valódi célja az volt, hogy a befektetők minél több tőzsdei tranzakcióra adjanak nekik megbízást, ők pedig tranzakciónként rendkívül magas jutalékot vontak le a már befizetett, 150 ezer dolláros induló befektetésből. A  tranzakciókkal járó jutalékok összege egy idő után felemésztette a befektetők befizetéseit, így nem hogy extra profitra tettek volna szert, még hatalmas anyagi kár is érte őket - közölte a rendőrség.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kedden azonnali hatállyal törölte a nyilvántartásból a prágai székhelyű Capital Partners (CP) a.s. befektetési cég valamennyi magyarországi ügynökét, csaknem 70 céget, illetve magánszemélyt, ezek tehát nem végezhetnek Magyarországon ügynöki tevékenységet a társaság nevében - közölte kedden a PSZÁF.

Álbrókerek a céglistákból toboroztak ügyfeleket

A nyomozók a házkutatáskor lefoglaltak egy nagy teljesítményű szervert, melyen az elkövetők rögzítették a cég teljes üzleti tevékenységét. Lefoglaltak továbbá több mint száz mobiltelefont, amikkel a cég 150 álbrókere végezte a munkáját. Az álbrókerek többsége semmiféle pénzügyi végzettséggel nem rendelkezett, feladatuk a jövőbeli ügyfelek telefonon történő felhajtása volt - tették hozzá. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az Index tudósítójának azt mondta: a céghez egyetemistákat toboroztak, akik egy három hónapos tanfolyam után például az Aranyoldalakból választott cégeket kerestek meg az ajánlataikkal.

A gazdaságvédelmi nyomozók öt embert állítottak elő a Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházból, köztük a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzőjét. Helyszíni tudósítonk szerint azonban összesen akár 10-15 embert is elvihettek a rendőrök, egy részüket nyilván tanúként hallgatják ki. A budapesti házkutatással párhuzamosan Debrecenben is zajlik a cég ottani irodájának kutatása - közölte a rendőrség. Az ügyben a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt folytat eljárást.

Az egyik alkalmazott nyilatkozott

A Capital Partners nevű cégnél tartottak házkutatást a rendőrök - mondta a cég egyik munkatársa, aki az utcán nyilatkozott az újságíróknak. A fiatalember szerint a rendőrök 10 óra körül jelentek meg a prágai központú cég irodájában, majd felvették a bent tartózkodók adatait. A piackutatással foglalkozó fiatalember azt mondta: nem tudják, miért jelentek meg a rendőrök. Arra a kérdésre, hogy valakit bilincsben vittek volna-e el, azt mondta, hogy ilyet nem látott.

A Capital Partners egy prágai székhelyű, cseh cég, mely Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában is nyújt szolgáltatást. A cseh tőkepiacon 1994 óta van jelen, és mint engedéllyel rendelkező értékpapír kereskedő nyújt szolgáltatásokat. Cseh honlapjuk szerint foglalkoznak egyebek között értékpapírok vételének és eladásának közvetítésével a világ tőkepiacain;hitel vagy kölcsön folyósításával; tőkepiaci eszközökbe történő befektetésekkel kapcsolatos tanácsadással.

Befektetői képzést is nyújtanak, honlapjukon megtaláhlató néhány gazdasági alapfogalom egyszerűsített leírása, mint például a portfólió, a tőkepiac vagy a GDP.

Rossz hírük volt a piacon

A Capital Partners üzletmenetében több furcsaság is volt, mondták lapunknak brókercégek név nélkül nyilatkozó munkatársai. Pénzügyekben járatlan, képzetlen ügynököket alkalmazott a cég. Az ügynökök munkamódszere az volt, hogy nagy részvénykibocsátás hírével felhívtak találomra magánszemélyeket, és azzal vezették fel ajánlatukat, hogy „Uram, Önnek félre van téve néhány részvény abból a sorozatból, amelyet most bocsátanak ki itt és itt”. De sokszor nem is az ajánlott a részvényből vettek, hanem azt mondták az ügyfélnek, lecsúsztak a részvény megvételéről, de van egy másik jó ajánlatuk. Az ügynöknek az volt az érdeke, hogy - a magas jutalékok bezsebelése miatt - minél több tranzakciót generáljanak, ezért sokszor beszélték rá az ügyfeleket, hogy a nemrég megvett értékpapírokat adják el és vegyenek helyette másokat. A tájékoztatás is elégtelen volt, a cég igen lazán kezelte a magyar tőkepiaci szabályokat. Piaci becslések szerint ötszáz-ezer ügyfele lehet a Capital Partnersnek.

A PSZÁF törölte a céget és közzétette partnerlistáját

A PSZÁF szerint a határon átnyúló közvetítői tanácsadást törvénytelenül végezték, az ügyfelek nem tudták, hogy az ügyletekre a cseh jog az irányadó, és valótlanul kimagasló haszonnal kecsegtették az embereket. Az ügynökök egy részének ráadásul semmilyen szakismerete sem volt. A PSZÁF csalás gyanújával miatt feljelentést is tett a rendőrségen. A mintegy 70 céget, egyéni vállalkozót és magánszemélyt felölelő ügynöklistájukat ugyancsak közzétette a PSZÁF, és az ő engedélyüket is azonnal visszavonta.

A PSZÁF tavaly már kétszer tájékoztatta és figyelmeztette a közvéleményt a cseh Capital Partners átláthatatlan és zavaros magyarországi ügynöki tevékenységére, mostani határozatában aztán a teljes, csaknem 70 céget és magánszemélyt magában foglaló ügynökét törölte azonnali hatállyal a nyilvántartásból.

A Capital Partners ügynökeinek törlése több száz ügyfelet, s azok milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.Binder hozzátette: a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül köteles továbbra is ellátni az ügyfeleit. Vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat.

A PSZÁF csalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.