Itthon is árulják a veszélyes kínai gyerekjátékokat

2010.02.24. 17:51
Magyar forgalmazója is van azoknak a kínai gyártmányú gyermekjátékoknak, melyekben az egészségügyi határértéket meghaladó lágyító anyag, ftalát van. A ftaláttal érintkező gyermekeknél megnő az asztma és az allergia kialakulásának veszélye.

Európai uniós tájékoztatás szerint magyar forgalmazója is van azoknak a kínai gyártmányú gyermekjátékoknak, amelyeknek műanyaglágyító-tartalma jelentős mértékben meghaladja a megengedett határértéket, közölte szerdán az ÁNTSZ.

jatek450

A magyar érintettségről a RAPEX, vagyis az Európai Unió központi piacfelügyeleti információs rendszere tájékoztatta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát. Két gyerekjátékról van szó, egy "pretty pony" nevű lila pónilóról és egy neonzöld békacsaládról. A ketesaruk.hu adatai szerint a békacsalád azért jelent vegyi kockázatot, mert a csomagolóanyagon lévő fehér karika 20%, az átlátszó karika 23% dietil-hexilftalátot (DEHP) tartalmaz, míg a lila színű műanyagpóni esetében maga a játék tartalmaz 24%-ot ugyanebből a tiltott szerből.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának közleménye hangsúlyozza: a műanyag lágyítására használt ftalátok a vegyi anyagok olyan csoportja, amelyeket többek között gyermekjátékok gyártásánál is alkalmaznak.

A megengedettnél több műanyag-lágyítót tartalmazó termékek esetében a ftalát izzadságtól, nyáltól kioldódva, majd a bőrből felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhat. Kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik ftalátokkal érintkeznek, megnő az asztma és az allergia kialakulásának veszélye.

jatek451

Az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézete az érintett forgalmazónál ellenőrzést végez, és ha a terméket forgalmazzák, akkor megtiltja a termékek árusítását.