Kutyákat lőttek ki vadászok a Normafánál

2010.02.25. 11:19 Módosítva: 2010.02.25. 11:19
Lelőtt két kutyát a Normafánál február elején a Pilisi Parkerdő Zrt. hivatásos vadásza - értesült az InfoRádió. A kutyákat egy férfi sétáltatta, az ebek a szomszédjáé voltak. A vadász szerint a két kutya nem volt megkötve, és a gazdájukat is hiába hívták.

A Pilisi Parkerdő Zrt. hivatásos vadásza két kutyát lőtt le a Normafánál, mert azok egy őzsutát és egy őzgidát kergettek - mondta az InfoRádiónak az erdészet szóvivője. Hozzátette: két vadász volt a helyszínen, az egyikük hiába kiáltott a kutyák gazdája után. Miután nem jelentkezett senki, a vadakat üldöző ebeket a másik vadász lelőtte. Pár perccel később jelent meg egy ember pórázzal - kiderült, hogy ő sétáltatta szomszédja kutyáit. A kiabálást azért nem hallotta, mert  500 méterrel távolabb volt.

A szóvivő közölte: az erdész a vadászati törvény értelmében lelőheti a vadat űző vagy támadó kutyát, márpedig ez a két eb egyértelműen üldözte a vadakat. Ráadásul tél végi időszak van, amikor az erdőben élő állatok már legyengült állapotban vannak, így ilyenkor a gazdájuktól eltávolodó kutyák veszélyesek lehetnek.

Lomniczi Gergely kiemelte: a természet, a vadállomány és a kutyák védelme érdekében is a gazdáknak pórázon kellene sétáltatniuk az állatot vadászati területen.