Nyomoznak a Postapalota eladásával kapcsolatban

2010.03.05. 13:48 Módosítva: 2010.03.05. 13:48
Nyomozást indított az ügyészség a Postapalota eladásával és az új székház bérleti szerződésével kapcsolatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A gyanú szerint a tranzakció során 500 millió forint kár érte a postát és az államot.

A Fővárosi Főügyészség pénteken különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el dr. Balsai István országgyűlési képviselő feljelentése alapján, tájékoztatta lapunkat Skoda Gabriella szóvivő.

A feljelentés szerint a Magyar Posta Zrt. régi székházának értékesítésével és az új székház bérleti szerződésével kapcsolatosan történt vagyonkezelési kötelességszegés következtében a Magyar Posta Zrt.-t, és ez által a Magyar Államot több, mint 500 millió forint vagyoni hátrány érte. A nyomozás lefolytatásával a Fővárosi Főügyészség a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályát bízta meg.

Balsai István a napokban közölte, hogy az egykori Krisztina körúti székházzal kapcsolatban az áron aluli értékesítés, a jelenlegi székház esetében pedig a túlzottan magas, körülbelül 13,5 milliárd forintos, bérleti díj gyanús az ellenzéki pártnak. Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette állapítható meg szerintük.

Az egykori székházzal kapcsolatban az ellenzéki képviselő elmondta, hogy szerintük az egyetlen szabályos pályázatot benyújtó Wallis cégcsoporthoz tartozó vevő mindössze négymilliárd forintot fizetett a Buda szívében fekvő, több mint 18 ezer négyzetméter alapterületű székházért, ami szerintük e jelenlegi piaci viszonyok között túl alacsony.

Balsai István kijelentésével ellentétben másfél milliárd forint nyereséggel adta el a Posta Krisztina körúti székházát, közölte válaszul a Postapalota tulajdonosa, a Wing Zrt. Eszerint az ingatlant nem áron alul értékesítették, amit a tulajdonos szerint az Állami Számvevőszék jelentése is alátámaszt.

Hozzátették, az ÁSZ írásban közölte a céggel, hogy nem volt kifogás a székház eladásával, a pályázattal és a vételárral kapcsolatban, áll a közleményben. Balsai István szerint a vevő körülbelül 215 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolta meg az ingatlant, ami szakértők szerint meg sem közelíti a hasonló fekvésű épületek árát, és körülbelül 3,5 milliárdos hátrányt jelent.

A tavaly szeptemberi ÁSZ jelentés szerint a Krisztina körút 6. szám alatti Postapalota értékét 2,810-3,385 milliárd forint közé becsülték 2007-ben. A Magyar Posta Zrt. mérlegében a bérleti joggal és haszonélvezettel terhelt ingatlan könyv szerinti érteke 2,5 milliárd forint volt. A vevő nettó 4,02 milliárd forintért vásárolta meg az ingatlant, tehát a Posta csaknem 1,5 milliárdos nyereséget könyvelt el, derül ki a Postapalota tulajdonosának pénteki közleményéből.