Hiába hívta a 105-öt a füstben fuldokló anya

2010.03.09. 08:43
A tűzoltók jól tudhatták, honnan kellene kimenteni három embert a miskolci paneltűzből, mégsem sikerült időben kihozni a hetedik emeleten rekedt nőt és gyermekeit.

A 2009. augusztus 15-i miskolci paneltűzben füöstmérgezésben elhunyt nő halála előtt kétségbeesetten próbált segítséget kérni a tűzoltóság segélyvonalán, de hiába hívta a 105-öt, a tűzoltók nem segítettek rajta, derül ki a Blikk keddi számából. A napilap részleteket közölt a segélyhívás leiratából. A gyermekeivel együtt csapdába esett Szabó Evelin kétségbeesetten magyarázta a diszpécsernek, hogy nem kapnak levegőt, és nem tudnak se az ajtóhoz, se az ablakokhoz eljutni. „Jó, jó, szólok" - mondta a diszpécser.

Miután nem érkezett segítség, a nő ismét hívta a tűzoltóságot. Ez a beszélgetés volt az utolsó, 18 másodpercig tartott, írja a Blikk.
„...kérem, a Középszer 20. 7/1-ben vagyunk..." - közölte a pontos címet a nő.
„7/1? Jó, rájuk szólok a kollégákra."
„Már nem bírjuk tovább!"
„Jó, rendben" – nyugtázta a tűzoltó, majd megszakadt a vonal.

Török Zsolt, a feleségét és gyermekeit elvesztő apa ügyvédje szerint a tűzoltók jól tudták, honnan kellene kimenteni három embert, a központi ügyelet ugyanis értesítette az oltásvezetőt, aki nyugtázta is az életbevágó információt. "Nem kívánunk erre reagálni, mert jelenleg folyamatban van a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság teljes körű vizsgálata. Majd az ügy lezárását követően" – mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője a Blikknek.

Egy belső jelentés szerint több tűzoltó is dolgozott a helyszínen, de nem vizsgálták át alaposan, hogy vannak-e még emberek az égő épületben. A hvg.hu információi szerint a miskolci tűzoltók elfeledkeztek a tűzesetben életüket vesztett édesanyáról és két gyermekéről. Az oltás elején egy tűzoltó ugyan bekopogott a család lakásának ajtaján, de mivel nem jött válasz, tovább ment. Csak a később érkező csapat rúgta be az ajtót, és oltotta el a lakásban tomboló tüzet, de abba a szobába, ahol a haldokló családtagok voltak, ők sem mentek be. Később, csak fél óra múlva, a Kazincbarcikáról érkező, a miskolciakat váltó tűzoltók hozták ki a gyermekeket és az édesanyát.

A tűzeset miatt rendőrségi vizsgálat is indult, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közveszélyokozás minősített esetében nyomoz, legutóbb két hónappal meghosszabbították a határidőt, még szakértői iratokat várnak.

A tűz tavaly augusztus 15-én keletkezett a miskolci Középszer utcában, egy lakóházban. Füstmérgezésben a helyszínen életét vesztette a 39 éves Szabó Evelin és 13 éves fia. Később a kórházban meghalt a nő 16 éves lánya is.