Agyonlőttek egy pénzváltót Budapesten

2010.03.17. 07:48 Módosítva: 2010.03.17. 12:17
A férfi a támadáskor a piros lámpánál várakozott, a mentősök már nem tudták megmenteni. Az áldozat szír-magyar állampolgár, az elkövető a táskájával menekült el. Valószínűleg üzleti vita áll a háttérben.

Agyonlőttek egy 52 éves szír férfit Budapesten szerdán reggel hétkor. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta: a bűncselekmény Rákosszentmihályon, a Rózsa utca és Csömöri út kereszteződésénél történt, egy piros lámpánál várakozó autósra több lövést adtak le.

A jármű a kereszteződés előtt 30 méterrel állt, amikor a támadás érte. A fényképek alapján a férfit a kocsi jobb oldala felől, az ablakon keresztül lőtték le. A sofőrhöz mentőt hívtak, de a mentőszolgálat ügyeletének tájékoztatása szerint már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A támadó a lövések leadása után egy táskát vett ki az autóból, majd gyalogosan elmenekült. A rendőrök helyszínelnek, és szemtanúkat keresnek. Nem kizárt, hogy a támadást látta valaki, ugyanis a fekete Mercedesre egy buszmegálló közelében lőttek rá.

A rendőrség informátora lehetett

A rendőrség egyik informátora volt a Kulcsár-ügyben a meggyilkolt szír pénzváltó, tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. Információik szerint a Doki becenevű férfi brókerbotrány egyik szír szereplőjének megtalálásában segített a rendőröknek.

Egyben állítólag az ő ajándékai miatt emeltek vádat a Kulcsár-ügyben indult nyomozás egykori vezetője, Molnár Csaba alezredes ellen, akit felmentettek.

Korábban már megtámadták

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta, a férfi nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, ellene korábban már elkövettek hasonló támadást. Hozzátette, nem leszámolás, hanem üzleti vita állhat a háttérben.

A férfi ellen 1997-ben a X. kerületi Gyakorló utcában követtek el hasonló támadást, de akkor nem sérült meg. Ezen kívül egy 2006-ban történt önbíráskodási ügyben is érintett volt.

A kettős állampolgárságú szír férfi húsz éve élt Magyarországon, állatorvosi diplomát szerzett, de egyéb vállalkozásokból, feltehetően pénzváltásból tartotta fenn magát. A BRFK szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy az agyonlőtt férfi a Kulcsár-ügyben is szerepet játszott volna, és annak idején információkkal segítette volna a nyomozást.