Tünde
15 °C
26 °C

Újratárgyalják a MÁV-kórház volt nőgyógyászának ügyét

2010.03.23. 13:06 Módosítva: 2010-03-23 13:14:21
Megkezdődött a MÁV-kórház volt nőgyógyásza büntetőperének újratárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolt szakorvost két éve felmentették, de ezt az ítéletet tavaly májusban hatályon kívül helyezték.

A vád szerint a MÁV-kórház volt nőgyógyásza ellen az egyik ügyeleti ideje alatt történt két szülés miatt indult eljárás.

Az ügyészség szerint az orvos többszörösen megszegte dokumentációs kötelezettségét és a terhesek, vajúdók elhelyezésére és vizsgálatára vonatkozó szabályokat. Emiatt a sértettek vajúdása részben felügyelet nélkül zajlott.

Ráadásul a vád szerint a megvádolt orvos nem készített dokumentációt a sértettek vizsgálatáról, ezért az orvosi ellátás folyamata követhetetlenné vált. Az ügyben szereplő egyik fiatalasszonynak el kellett távolítani a méhét, egy 39 éves asszony pedig a szülés után meghalt.

Az ügyben 2008. február 12-én született első fokú ítélet a PKKB-n, akkor a bíróság a vádlottat felmentette. A Fővárosi Bíróság 2009. május 20-án megalapozatlanság miatt az első fokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és a PKKB-t új eljárás lefolytatására utasította.

A Fővárosi Bíróság szerint a PKKB ítéleti tényállása részben felderítetlen, részben pedig iratellenes volt, az első fokon eljáró bíróság nem tett eleget maradéktalanul indoklási kötelezettségének sem.

A keddi tárgyaláson az újra meghallgatott nőgyógyász hangsúlyozta, hogy nem érzi bűnösnek magát. Szerinte mindkét beteg ellátása a szakma szabályainak megfelelően történt, annyit azonban elismert, hogy az adminisztráció nem volt kifogástalan, de ez véleménye szerint nem okozhatott veszélyhelyzetet. Ő mindent megtett azért, hogy a fiatal beteg méhét meg tudják menteni.

A per csütörtökön folytatódik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.