Cukorbetegséggel védekezik S. Ábel?

2010.04.06. 17:55
Információink szerint védekezésében cukorbetegségre hivatkozna S. Ábel, akit a rendőrség azzal gyanúsít: februárban arra készült, hogy egy bevásárlóközpontban vagy egy campusban válogatás nélkül lelőjön huszonkét embert. Szakértő szerint a cukorbetegség általánosságban nem jelent beszámíthatatlanságot, inzulin nélkül viszont tudatvesztéses állapotba kerülhet a beteg.

Az Index értesülései szerint most cukorbetegségére hivatkozna védekezésében S. Ábel, aki rendőrség szerint ámokfutásra készült februárban. A 22 éves budapesti egyetemistáról az elsődleges elmeorvosi vizsgálat azt állapította meg néhány hete, hogy nem beszámíthatatlan.

Megkerestük Somfainé Dr. Vajda Ágnest, S. Ábel ügyvédjét, aki az információt sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta. A BRFK-n elmondták, hogy folyamatban levő bűnügyben nem nyilatkoznak.

Az Index által megkeresett szakértők elmondták, hogy a cukorbetegség általánosságban nem jelent beszámíthatatlanságot. Ha viszont a betegnek nincs inzulinja, könnyen tudatvesztéses állapotba kerülhet. Ennek megállapítása nyomozási kérdés, csak adott szituációban értelmezhető. Az, hogy valaki a bűntett tervezési fázisában lehet-e beszámíthatatlan iylen okokból, kérdéses.

A rendőrség február közepén jelentette be, hogy elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, akiről úgy tudják, arra készült, hogy egy bevásárlóközpontban vagy egy campusban válogatás nélkül lelőjön huszonkét embert. A lakásán több fegyvert is találtak, blogjában pedig már másfél éve írt terveiről.

A néhány héttel később elkészült szakértői vizsgálat szerint ugyan egyfajta személyiségzavar áll fenn nála, azonban ez sem nem korlátozza, sem nem zárta ki a beszámítási képességét a cselekmény felismerésére. Az előzetesben lévő fiú ez alapján teljes mértékben felelősségre vonható, és akár hét és féléves börtönt is kaphatna, amiért huszonkét embert akart megölni.

Az a tény, hogy S. Ábel nem ölt meg senkit, nem jelenti azt, hogy nem követett el bűncselekményt. A Büntetőtörvénykönyv szövege szerint aki emberölésre irányuló előkészületet követ el, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az előkészület tényállásának bizonyításánál a törvény szövege szerint az elkövető szándéka lényegesebb az objektív tevékenységnél. Tehát az, hogy S. Ábel effektíve nem gyilkolt, a tényállás bizonyításánál nem számít, a lényeges az, hogy szándékozott-e gyilkolni.