Lavina sodort el egy helikoptert

2010.04.10. 12:44
Lavina temetett el egy hódeszkásokat szállító helikoptert Kamcsatkán. A gépből kilenc túlélőt mentettek ki, két embert még eltűntként tartanak számon, heten meghaltak.

A kamcsatkai körzeti katasztrófavédelem közleménye szerint tizennégy német turista, és háromfős személyzet volt azon a helikopteren, amelyet szombat hajnalban sodort el egy lavina Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól ötven kilométerre északra, jelentette az Ukranews.

A legfrissebb jelentések szerint eddig kilenc túlélőt mentettek ki, akik közül kettőt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Az összetört helikopterből további hét ember holttestét emelték ki. A többieket egyelőre eltűntként tartják számon.

kam

A német hódeszkásokat szállító Mi-8-as helikopternek be kellett volna jelentkeznie a légi irányításnál, azonban megszakadt a rádiókapcsolat. A mentőegységek nem sokkal később a Dukum-hágó közelében, az egyik meredek hegyoldalon megtalálták a hóval borított, oldalára borult helikoptert.

A helyszínen tovább folyik a kutatás, és megkezdődött a baleset körülményeinek vizsgálata is. A feltételezések szerint a helikopter személyzete az egyik csúcs közelében leereszkedve akarta kitenni a hódeszkásokat, amikor a rotorok vibrációja lavinát idézett elő, ami felborította, magával rántotta és részben maga alá temette a járművet és a benne tartózkodókat.