Vádat emeltek Cozma gyilkosaival szemben

2010.04.15. 12:57 Módosítva: 2010.04.15. 15:12
Vádat emelt az ügyészség a Marian Cozma és társai ellen elkövetett emberölés, valamint más bűncselekmények miatt a gyanúsítottakkal szemben.

Fejes Péter megyei főügyész elmondta, az ügyészség az emberölés bűntettétől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettét.

Az emberölés ügyében hét embert vádolnak, a csoportosan elkövetett garázdaság miatt pedig a veszprémi városi ügyészség tette meg a vádemelést a veszprémi városi bíróságnál.

Helyszíni kihallgatás tavaly nyáron Veszprémben
Helyszíni kihallgatás tavaly nyáron Veszprémben

A bűnügynek összesen huszonhét gyanúsítottja van. Közülük hetet vádolnak az életellenes bűntettel összefüggésben, a garázdasággal viszont mind a huszonhét gyanúsítottat vádolják.

Fejes Péter hangsúlyozta: számos bizonyíték, tanúvallomás, szakértői vélemény támasztja alá, hogy Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját a harmincéves sárbogárdi R. Sándor szúrta szíven.

Egy sérelmet akartak megtorolni

A főügyész tájékoztatója szerint 2009. február 7-én este Enyingen gyűlt össze R. János házánál a Dunántúl különböző településeiről mintegy 25 személy, és egy korábbi sérelmet akartak aznap este Székesfehérváron megtorolni. A terepszemlére Székesfehérvárra előreküldött emberük azonban egyetlen szórakozóhelyen sem találta azt a személyt, akin elégtételt akartak venni. Így a velük lévő veszprémi testvérpár - B. Csaba Péter és B. Iván - javaslatára Veszprémbe mentek szórakozni; nyolc autóval konvojban érkeztek a bakonyi megyeszékhelyre.

A veszprémi Patrióta lokálba 2009. február 8-án 01 óra 47 perckor érkeztek meg, a huszonöt tagú, ittas csapat azonnal a "kihívóan közösségellenes" viselkedésével hívta fel magára a figyelmet; szidalmazták, lökdösték az embereket, erőszakosan viselkedtek, a nőket fogdosták, emiatt sokan azonnal távoztak.

Minden ok nélkül

A pincehelyiségben lévő diszkóban N. Győző, R. Sándor. Sz. Iván és P. Gábor minden ok nélkül verekedést kezdeményezett az ott tartózkodó sportolóval, Marian Cozmával szemben; N. Győző hátulról meglökte Marian Cozmát, majd amikor az megfordult, azonnal megütötte. Marian Cozma bántalmazásába mind a négyen bekapcsolódtak, kicsit később pedig B. Csaba is csatlakozott hozzájuk.

Marian Cozma segítségére siettek sportoló társai - Ivan Pesics és Uros Vilovsski -, de a sorozatos támadásoktól földre eső Marian Cozmát egyidejűleg mind az öten ütötték és rugdosták. Marian Cozmát R. Sándor egy késsel "közepes erővel, érintőlegesen a bal veséjén megszúrta", majd a kést eltette - mondta a főügyész. "A szúrás kisebb sérülést és kisebb vérzést okozott".

A vádirati tényállást ismertetve elmondta: Ivan Pesics azt kiáltotta, hogy "vigyázzatok kés van náluk", ezért Marian Cozma a "saját maga védelmében egy üveggel fejbe vágta R. Sándort", majd Sz. Iván, N. Győző és P. Gábor fémvázas székkel ütötték a sportolót, rugdalták is és üvegpoharakkal dobálták.

P. Gábor és B. Csaba többször ököllel arcon vágott egy vendéget is, mert az a földön fekvő Marian Cozma további bántalmazását akarta megakadályozni.

Követték őket

Marian Cozmának és sportoló társainak sikerült kimenekülniük az utcára, ahová azonban R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván követték őket, s a ház előtt több irányból támadták és ütötték Marian Cozmát. A sportoló a kezeivel széles kaszáló mozdulatokat téve és rúgásokkal védekezett,  ettől R. Sándor megtántorodott, Sz. Iván pedig hanyatt esett.

A támadók a bár kijáratával szemközti épület falához szorították Marian Cozmát, s amikor ő védekezésül felemelte a kezét, R. Sándor ekkor - a diszkóban már használt késsel - "nagy erővel szíven szúrta" a sportolót. Sz. Iván és N. Győző a földre zuhant Cozmát még kétszer fejbe és hátba is rúgta, a sporttársához lehajoló Zsarko Sesumot pedig N. Győző nagy erővel fejbe rúgta, majd "egy késsel legalább közepes erővel" Ivan Pesicet vesén szúrta - mondta a főügyész.

Hangsúlyozta, hogy a verekedés rendkívül rövid, ám intenzív volt: a diszkóban 45 másodpercig, a lokál előtt az utcán pedig 26 másodpercig tartott. Rámutatott arra is, hogy a bűnelkövetők mindvégig szándékegységben cselekedtek, Marian Cozma halálos, Ivan Pesics életveszélyes, Zsarko Sesum pedig súlyos sérülést szenvedett.

"Ki kér még?"

Fejes Péter hangsúlyozta, hogy Marian Cozma "sem az épületben, sem az épületen kívül nem adott okot a megtámadására, a bántalmazására". Az élet- és testi épség elleni bűnüggyel összefüggésben vádolta meg az ügyészség G. Péternét és A. Lászlót is, mert segítséget nyújtottak ahhoz, hogy R. Sándor és N. Győző a hatóság elől külföldre menekülhessenek.

A banda a szórakozóhelyet törve-zúzva, vendégeket fellökve hagyta el - a számlájukat nem fizették ki -, majd az utcán N. Győző azt kiabálta: "ki kér még"? R. Sándor ugyanakkor azt mondta: "vedd elő a pisztolyt!" - tájékoztatott a bűnügy történéseiről a megyei főügyész.

Fejes Péter elmondta: az emberölés és más bűncselekmények miatti ügyben 69 kötetnyi (17 ezer oldal) irat gyűlt össze, míg a garázdaság és más bűncselekmények irata 80 kötetet (17 ezer 700 oldalt) tesz ki. Az előző ügyben a vádirat 79 oldal, a másikban 77 oldalnyi.

A huszonhét vádlottból tizenegyen vannak előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben, egy vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, egy pedig korábbi bűntette miatt jogerős szabadságvesztését tölti.

Több luxusautót lefoglaltak

A bűnügyi költség meghaladja a 76 millió forintot. A bírósági tárgyalásra az emberöléssel összefüggő 348, a garázdaságot illetően 318 tanú megidézését indítványozza az ügyészség. Négy vádlott teljes vagyonát zár alá vették; a vagyontárgyak közt van nagy értékű gépkocsi, több ezer svájci frank és euró, valamint három ingatlan is. Elhangzott: kitartottság révén négy vádlott 11 millió, 4 millió, 6 millió és 7,3 millió forintos vagyonra tett szert.