105 ezer éticsiga indult meg Gödöllőnél

2010.04.23. 12:44
Egy gödöllői házaspár garázsában 66 láda éticsigát foglalt le a rendőrség. A puhatestűek eszmei értéke meghaladja a 250 millió forintot. A felvásárlókat egy gyűjtő buktatta le, akit a Gödöllői dombvidéken kapcsoltak le az erdőőrök. A kiszabadított állatokat Gödöllő külterületén elengedték.

2010. április 21-én a Duna - Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gödöllői Tájegység Isaszegi Őrkerület vezetője a Gödöllői Dombvidék ellenőrzése során csigákat gyűjtő emberekre lett figyelmes, áll a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

csiga3

Mivel a terület tájvédelmi körzet, a dombvidéken tilos csigát gyűjteni. A természetvédelmi őr a gyűjtőktől megtudta, hogy az összegyűjtött csigákat hová szándékoznak leadni, majd rendőri segítséget kért az ellenőrzéshez.

csiga1

A megjelölt ház előtt egy fehér színű furgon állt, melyben 12 zsák méreten aluli csigát találtak a rendőrök. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy az autó tulajdonosa B. A. 25 éves erdőkertesi lakos úgy gyűjtötte és vette át az állatokat, hogy szükséges engedélyekkel nem rendelkezett hozzá. A zsákokban összesen 2136 darab 30 mm alatti méretű csiga volt, melyek eszmei értéke  51 264 000 forint.

B. A.-t természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a Gödöllői Rendőrkapitányság, melynek során a férfi azzal védekezett, hogy tudomása van arról, hogy a méreten aluli csigákat nem veszik át, de azokat a helyszínen nem tudta megmérni. A csigákat a természetőr április 21-én szabadon engedte.

Az eljárás során megkeresték a nyomozók azt a felvásárló telephelyet, ahová a férfi a csigákat leadta volna. A gödöllői családi ház garázsában összesen 66 láda éticsigát foglaltak le. A garázs tulajdonosai - B. László 57 éves és felesége B. Lászlóné 47 éves gödöllői lakosok - nem rendelkeztek idei éticsiga-felvásárló telephely-igazolással.

A 105 600 darab csigát a Természetvédelmi őrkerület vezetője Gödöllő külterületén lévő szabadon engedte. Ezek eszmei értéke meghaladja a 200 millió forintot. Az engedély nélkül működtetett felvásárló telephely tulajdonosai ellen természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.