Kártérítésért perelnek Szögi Lajos rokonai

2010.05.05. 06:54
57,4 millió forint kártérítést követelnek a gyilkosoktól a 2006 októberében meglincselt Szögi Lajos rokonai. Kártérítési perük szerdán kezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróságon.

Szerdán megkezdődik a kártérítési per, amit az Olaszliszkán meglincselt tiszavasvári tanár, Szögi Lajos rokonai kezdeményeztek a gyilkosok ellen. Szögi három lánya, felesége, szülei és nagymamája március 1-én nyújtották be keresetlevelüket, melyben összesen 57 millió forint nem vagyoni kár, illetve az autójukban rongálással okozott 388 850 forint megtérítését követelik.

Szögi Lajost 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, a gyermekei szeme láttára verték agyon. A tragédia közvetlen előzménye az volt, hogy a tanár autója előtt egy kislány átszaladt az úttesten, majd az árok szélén elesett. A középkorú férfi azonnal megállt ellenőrizni, hogy a lánynak nem esett-e baja.

A kislányig már nem jutott el, mert a vélt baleset miatt összesereglő hozzátartozók kirángatták az autójából és bántalmazták. Szögi Lajos az elszenvedett sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly novemberben meghozott jogerős ítéletében különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a nyolc vádlottat, valamint rongálás bűntettében ifj. H. Dezsőt. Őt a bíróság 17 év fegyház, id. H. Dezsőt, F. Györgyöt és J. Gusztávot életfogytig tartó fegyház,  Sz. Andrást és H. Dezsőnét 15 év fegyház, Sz. Gergőt és H. Krisztiánt 10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte.