Tornádó volt a vajdasági Zomborban

2010.05.13. 08:34 Módosítva: 2010.05.13. 11:01
Szerdán főleg az ország keleti részén voltak pusztító viharok, Zákányszéken például diónyi jég hullott. A csapadékos idő folytatódik, tízfokos lehűlés jön.

Felhőszakadás és jégeső pusztított szerdán az ország több pontján, a Csongrád megyei Zákányszéken például dió nagyságú jég hullott, írja Kurunczi Rita, az időkép.hu meteorológusa.

Ennek oka, hogy Magyarországot újra nedves léghullámok érték el. A kora délutáni óráktól először a Dél-Alföldön pattantak ki zivatarok, melyeket intenzív villámtevékenység kísért. Késő délután a keleti-északkeleti megyékben söpörtek végig a viharok.

Felhőszakadás volt például Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Cegléden, Miskolcon, Debrecenben és Orosházán. Egy-egy cellából 25 mm-t meghaladó csapadék hullott, ezekben a látástávolság gyakorlatilag nullára csökkent. Az M5-ös autópályán emiatt a leállósávba húzódtak az autók.

A Vajdaságban, a magyar határtól 25 kilométerre fekvő Zomborban (Sombor) még egy tornádó is kialakult, ezt sikerült megörökíteni.

Csütörtökön kezdetben helyenként, majd egyre többfelé várható zápor, zivatar. A zivatarok - nagyobb valószínűséggel délen, délnyugaton - jégesővel és felhőszakadás mennyiségű csapadékkal társulhatnak. A mérsékelt déli szelet zivatarokban erős széllökések kísérhetik. A hőmérséklet csúcsértéke 19-23 fok között alakul.

A hétvégén egy mediterrán ciklon hatására mindenütt jelentős - helyenként akár 50 mm-t meghaladó - mennyiségű csapadékra kell számítani zivatar, heves esőzés kíséretében, a Dunántúlon a szél viharossá fokozódik. A jövő hét elején hűvös, szeles időre van kilátás. Napközben sem lesz melegebb 13-15 foknál.

Több mint százszor riasztották a tűzoltókat

Az esőzések miatt országszerte több mint százszor riasztották a tűzoltókat, mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A hívások elsősorban a Dunától keletre lévő területekről érkeztek. A tűzoltókat a leggyakrabban vízszivattyúzáshoz hívták, de kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz is vonulniuk kellett.

Megemelkedett a Szuha patak vízszintje, ezért a Borsod megyei Zádorfalván homokzsákokkal kellett védeni a lakóházakat. Szintén Borsod megyében, Sátoraljaújhelyen pedig egy áruház bejárata elé kellett homokzsákokat pakolni, mert a hegyoldalról lezúduló víz befolyt volna az épületbe. (FH)