Egymilliárd forintnyi heroint foglaltak le a rendőrök

2010.05.20. 13:15
Tizenöt kilogramm igen tiszta, a feketepiacon 800 millió és egymilliárd forint közötti áron értékesíthető heroinszállítmányt foglalt le a rendőrség kedden egy Vasad melletti tanyán - jelentette be Ródler Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője.

Két török férfi feltehetően egy kamionparkolóban vette át a kábítószert, ami "annyira frissen érkezett", hogy a csomagokon május 9-ei újságokat találtak a rendőrök. A rendőrség kedden a Budapest közelében fekvő Vasad mellett, a tanyavilágban fogta el a két török férfit, akik a rendőrök láttán a kocsijukból kivették a két nagy, összesen 30 téglányi heroint tartalmazó táskát, hogy azokat ne az autójukban találják meg.

A két táskában a rendőrök 15 kilogramm heroint találtak, amely feltehetően nagyon nagy tisztaságú, jelenleg szakértő vizsgálja. A törökök "nagykereskedelmi áron" 80 millió forintért szerezhették be a kábítószert, amelyet legalább a duplájára-háromszorosára lehetett volna "hígítani". A fogyasztókhoz 0,2 grammos pakettekben jutott volna el a heroin. A rendőrség számításai szerint tízszeres haszonnal, 800 millió és egymilliárd forint között értékesíthették volna a terjesztők a drogot.

Az őrnagy elmondta, hogy többéves munka eredménye volt a felderítés. Az elfogott két török férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: egyikük 59 éves, többdiplomás, hosszú ideje Magyarországon él és közokirat-hamisítás miatt már eljárás indult vele szemben, társát pedig embercsempészet miatt keresték. A maximális büntetésük 15 év vagy életfogytig tartó szabadságvesztés lehet.

Ródler Norbert közlése szerint ritka, hogy a fővárosban, illetve Budapest közelében ekkora szállítmányt fogjanak el, mivel ezek általában "elakadnak" a határon.

A rendőrség vizsgálja, hogy kiknek adhatta volna tovább a kábítószert a két elfogott férfi. Az őrnagy utalt arra: a heroin nagybani értékesítésével Magyarországon törökök, illetve a volt Jugoszlávia egyes állampolgárai foglalkoznak.

A kábítószer-bűnözés elleni szolgálat vezetője beszámolt egy másik, szerdai elfogásról is, akkor kokaint szállítókat lepleztek le. A 31 és a 39 éves férfit Budapest határban fogták el. A két férfi Hollandiában 50 gramm, nagy tisztaságú kokaint vett, ezeket akarták Magyarországon értékesíteni, négyszeres-ötszörös haszonnal.

Az őrnagy hangsúlyozta: amíg a heroinfogyasztók számában stagnálás, illetve gyenge csökkenés tapasztalható, addig a kokainfogyasztók száma folyamatosan nő, a szerdai elfogás is azt jelzi, hogy egyre többen akarnak belépni a terjesztői körbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalság körében "divat lett" a kokain. Hozzátette: bár a kokaint fogyasztón nem látszik a fizikai leépülés, ahogy egy heroinfogyasztón, ez a szer legalább olyan veszélyes, mint a heroin, és nehéz - ha nem nehezebb - leszokni róla.