Hamis vényekkel váltották ki hormonkészítményeket

2010.06.08. 13:06
Hamisított orvosi vényekkel váltottak ki drága hormonkészítményeket több budapesti gyógyszertárban. A banda tagjai 2100 forintért jutottak hozzá a több mint egymillió forintos gyógyszerhez. A rendőrök még márciusban elfogtak három gyanúsítottat, de a nyomozás miatt csak kedden számoltak be a részletekről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrség több fővárosi gyógyszertárból is kapott bejelentést a hamis vényekkel kapcsolatban. Az egyik ilyen bejelentés után, március 22-én, egy XVI. kerületi gyógyszertár környékén megtalálták az egyik hajléktalan férfit, aki valamivel korábban egy hamis vényt próbált beváltani. A nyomozók a környéken elfogták a 28 éves megbízóját, majd valamivel később két társát is, egy nőt azonban még keresnek. A nyomozók a gyanúsítottak lakhelyén házkutatást tartottak, lefoglalták a bűncselekményhez használt eszközöket és iratokat.

Kiderült, hogy az egyik gyanúsított a vényeket készítette, a másik a hajléktalanokat szállította a gyógyszertárakba, harmadik társuk a szervezésért felelt. A még keresett nőnek az volt a feladata, hogy a vényen feltüntetett telefonszámon fogadja a gyógyszertárak esetleges hívásait, és megnyugtassa a patikusokat.

A növekedési problémákkal küzdő gyermekek számára előállított hormonkészítményért az állami támogatás miatt csak 2100 forintot kellett fizetni 1 millió 300 ezer forint helyett. A szert minden bizonnyal a feketepiacon, hatalmas haszonnal értékesítették.