Így fenyegetnek a székely nehézfiúk

2010.06.08. 11:23
Telefonon fenyegetnek egy bloggert, aki Székelyudvarhely alvilágáról írt néhány bejegyzést. A Magyar Nemzetnél dolgozó szerző kívülállóknak alig követhető módon írt az erdélyi város maffiózóiról. A fenyegetőzések már csak érdekes nyelvezetük miatt is megérdemlik a komolyabb figyelmet.

Szőke László fekete-fehér című blogjában kívülállók számára nehezen értelmezhető, utalásokkal teli posztokat tett írt az erdélyi Székelyudvarhely alvilágáról. A főszereplőket helyismeret nélkül lehetetlen beazonosítani, de az világos, hogy a város vezetéséhez és a rendőrséghez is becsatornázott, korrupt vállalkozókról ír.

Szőke nem gyűjtött bizonyítékokat, nem újságírói munkát végzett blogján, inkább csak kimondja a véleményét, illetve városi pletykákra épít. Egyébként Szőke a Magyar Nemzetnél dolgozik, elsősorban háttérinformációk gyűjtésével segíti a többi újságíró munkáját.

Egy Versace becenevű udvarhelyi erős embert azonban így is erősen felháboríthatott a blog, mert a szerzőt telefonon zaklatják, életveszélyesen is megfenyegették, sőt Szőke szerint már a lakása előtt is megjelentek gyanús alakok (egy Csiga becenevű egyén például).

A fenyegetőzőket például felháborította egy szavazás a blogon, ami arról szól, hogy kik a legnagyobb maffiózók Székelyudvarhelyen. Versace 24,6 százalékkal vezet, második Szigyi (ő is telefonált Szőkének állítólag), de a listán ott van még többek között Kopac Laci és Palló Lóri is, róluk azonban nem derül ki a blogból, hogy kicsodák.

Szőke rögzítette az őt ért fenyegetéseket, és közzé is tette őket blogján. A felvételeket itt és itt lehet meghallgatni. Már csak nyelvi fordulataik miatt is érdemes megismerni, hogy hogyan fenyegetőznek a székelyudvarhelyi erős emberek.