Húszmilliós műhibaper a nyíregyházi kórház ellen

2010.06.17. 10:06
Miután megnyerte a pert, húszmillió forintos kárigényt nyújtott be a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház ellen egy férfi, mert feleségének tüdejében nem vettek észre időben egy daganatot az orvosok.

A Kelet-Magyarország címú lapnak a 2006 májusában elhunyt asszony férje elmondta, hogy felesége rendszeresen járt tüdőszűrő vizsgálatokra. Öt évvel ezelőtt állapították meg nála a tüdőrákot, a kezelések megkezdődtek, a nő azonban meghalt.

A per oka, hogy már a kórházi kezelés ideje alatt, a zárójelentésekből és a tüdőszűrő felvételekből kiderült, ez a daganat – halvány árnyékként - már a 2003-2004-es felvételeken látható volt – közölte a férj. Úgy véli, hogy a kórház sorozatosan követett el hibákat: a vizsgálatok alkalmával két éven keresztül nem vették észre az elváltozást, pedig ha észlelik, az asszonynak nagyobb esélye lett volna a gyógyulásra.

Vancsó Ágnes, a kórház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az ellátásban részt vevő orvosokkal szemben belső vizsgálatot indítottak. Megerősítette, hogy a gyógyintézmény ellen polgári peres eljárás van folyamatban. Mint hozzátette, a tavaly áprilisban hozott elsőfokú ítélet értelmében a bíróság elutasította a felperesek keresetét, a fellebbezési eljárásban azonban a Debreceni Ítélőtábla a kórház kártérítési felelősségét állapította meg.

A Jósa András Oktatókórház a perköltséget már kifizette, jelenleg a kártérítés mértékének megállapítására vonatkozó eljárás van folyamatban, emellett a kórház élni fog a fellebbezési jogával is.