Romaellenességgel vádolta a bulvársajtót a fekete sereg egyik védője

2010.06.22. 15:33 Módosítva: 2010.06.22. 16:13
A rendőrség által múlt héten elfogott S. Péter is megjelent a Fővárosi Bíróságon kedden a "fekete sereg" nevű csoport ellen folyó büntetőügy tárgyalásán. A férfi azt vallotta, rosszulléte miatt nem tudott eleget tenni a csütörtöki idézésnek. A bíró most sem rendelt el ellene kényszerintézkedést. Az egyik védő arról beszélt, hogy a bulvármédia romaellenes hangulatot keltett a fekete seregről szóló tudósításokban.

Múlt csütörtökön derült ki a Fővárosi Bíróságon, hogy az első rendű vádlott, Magyar Róbert után S. Péter vádlottnak is nyoma veszett a "fekete seregként" emlegetett csoportból, amelynek elsőfokú büntetőpere a védőbeszédekkel a befejezéséhez közeledik. (M. Róbert, aki az ügyészség szerint a bűnszervezetet vezette három évig előzetes letartóztatásban volt, ahonnan a törvény szerint legfeljebb csak házi őrizetbe helyezhették. Ez év januárjában szökött meg, őt még nem találták meg.)

Az emberöléssel vádolt S. Péter korábban sem állt sem házi őrizet, sem lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt. A múlt héten csütörtökön a tanácsvezető bíró azt közölte: S. Róbert nem jelent meg a tárgyaláson, és a munkahelyén sincs; ott azt mondta, hogy a bíróságra kell mennie, telefonja pedig ki volt kapcsolva. A Fővárosi Bíróság ezért elfogatóparancsot adott ki ellene. S. Pétert egy nappal később fogták el a rendőrök Óbudán.

S. Péter a keddi tárgyaláson a bíró kérdésére azt mondta: barátja óbudai lakásán rosszul lett, ráadásul a telefonja is elromlott, ezért nem tudta a bíróságot értesíteni távolmaradásáról. A bíró a délelőtti tárgyaláson nem döntött sem kényszerintézkedésről, sem a felmerült költségek kifizettetéséről. Utalt arra, hogy a vonatkozó szabály - amely értelmében 3 napon belül be kell jelenteni, ha nem a lakóhelyén tartózkodik a vádlott - a történtek idején még nem volt hatályban.

Magyar Róbertet és 29 társát bűnszervezetben elkövetett súlyos, élet elleni erőszakos bűncselekményekkel vádolják. A vádiratban védelmi pénzekről, tartozások behajtásáról, prostitúcióról, az ezekkel kapcsolatos illegális jövedelmek feletti ellenőrzésért folytatott erőszakos küzdelmekről, fegyveres leszámolásokról esik szó.

Mindezek miatt az ügyész májusban elhangzott vádbeszédében tényleges életfogytiglant kért a bűnszervezet vezetőjére, akit többek között az alvilágban Ragyás Tóniként ismert személy megöletésével is vádolnak. A további 29 vádlott közül pedig 23 esetében indítványozott fegyházbüntetést az ügyész.

A keddi tárgyaláson folytatódtak a perbeszédek. A most tárgyalt ügyben több érintettet azzal vádolnak, hogy hat éve részt vettek egy mátészalkai férfi és annak családja megfélemlítésében, és hogy ennek során meglőtték a családfőt.

A vádlottak kedden megszólaló védői egyaránt azt mondták, hogy az ügyészség nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani védenceik bűnösségét. Egyebek mellett utaltak arra, hogy lőpormaradványokat nem találtak rajtuk, és a helyszínen talált lábnyomok sem egyeznek a vádlottakéval. Azt is hangoztatták, nem lehet bűnszervezetről sem beszélni, mert egyebek mellett hiányzik az annak megállapításhoz szükséges "szervezettség".

Az egyik védő arról beszélt, hogy a bulvármédia romaellenes hangulatot keltett, és a büntetőügy vádlottjai ellen jelentősen befolyásolta a közvéleményt. Véleménye szerint a "bulvárhatás érdekében" a büntetőügy szereplőit beszédes nevekkel, túlzó jelzőkkel illették, és súlyos büntetést előlegeztek meg a vádlottaknak.

Közölte, a vádlottak "nagyrészt, vagy mindannyian" a roma kisebbséghez tartoznak, és így a bulvármédia "igen sokat rontott a társadalmi integrációra váró, mentálisan, szociálisan, iskolázottságban a többségi társadalom tagjaihoz képest jelentősen elmaradt népcsoport megítélésében".

Véleménye szerint "a média, a vádlottakkal kapcsolatban megjelentetett sugalmazásai rasszista színezetet kaptak, elfogadhatatlanul általánosítóak voltak, erősítették a meglévő szegregációt és kirekesztést." Jelezte ugyanakkor: meggyőződése, hogy "az erősen romaellenes hangulatot keltő hírek" a bíróság munkájukra, objektív ítélkezésére semmilyen befolyást nem gyakorol.