Csak egy beteget találtak az igazgatónál

2010.07.02. 13:29
A Zala Megyei Önkormányzat vizsgálata szerint a bázakerettyei pszichiátriai otthonból csak egy beteg dolgozott az intézmény igazgatójának a lakásán. Az igazgatónő szomszédainak nagy része visszavonta korábbi vádjait. Az önkormányzat fegyelmi eljárást indítana.

Június közepén a Blikk újságírója tett bejelentést arról, hogy a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatónő
je az intézmény lakóval újíttatja fel a lakását. Akkor több újság riportere kint járt a helyszínen, ahol a lakók megerősítették ezt az információt.

"A Jutka néninek segítünk" - a társasház lakói szerint ezt mondták az állítólagos munkások, mikor megkérdezték őket, mit csinálnak. A Verseny utcai társasházban élők szerint a betegek a sittet hordták ki az igazgatónő harmadik emeleti  lakásából, írta a Blikk. Az egyik lakó a csapatot irányító férfitől arról érdeklődött, mennyibe kerül egy hasonló felújítás. Kérdésére a férfi azt felelte: nem tudja megmondani, mert ő maga a pszichiátriai intézet munkatársa, a munkások pedig olyan betegek, akik épp munkaterápián vesznek részt. "Látszott rajtuk, hogy nem önálló, hanem mások segítségére szoruló emberek" - emlékezett vissza egy második emeleti lakó. A közös képviselő pedig úgy emlékszik: nem örültek annak, hogy a betegeket naponta hordják a házhoz mikrobusszal, a társasházat nem értesítették előre a lakáson belüli átalakításról.

Az intézet igazgatónője tagadta a vádakat. "Marhaság, kalákában készült a lakás, a rokonaim segítettek" - mondja. Beosztottja viszont már teljesen másképp magyarázza a történteket. "Szabadságot vettem ki arra az időszakra, vállalkozóként kibéreltem a Zala megyei közgyűlés mikrobuszát, és pesti segédmunkásokat alkalmaztam" - mondta.

A mikrobusz rendszáma alapján később kiderült: a jármű valóban az önkormányzat tuladjona, de azt a pszichiátriai intézet használja.

Nagy Kálmán,a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke pénteken kifejtette: a vizsgálat során ellentmondásos információkat szerzett az eljáró bizottság, amely csak azt tudta megállapítani, hogy egy zalai ápolt valóban járt a budapesti lakásban, de távolléte nincs dokumentálva. Arról, hogy indítanak-e fegyelmit eljárást, a Zala Megyei Közgyűlésnek a jövő hétre összehívott rendkívüli ülésen kell döntenie.

Nagy Kálmán beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben többször is meghallgatták az igazgatót, az intézmény karbantartóját - aki a budapesti munkálatokat is koordinálta -, az otthon középvezetőit, a budapesti társasház lakóit, továbbá az egyik, cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló  otthonlakót. Megvizsgálták a gondozottak távollétéről és az autó használatáról szóló dokumentációt, és bekérték a VII. kerületi rendőrkapitányság jegyzőkönyvét is, amely a lakásban a szomszédok feljelentése alapján folytatott két igazoltatásról készült.

A vizsgálóbizottság megállapításai szerint az intézmény igazgatója és az alkalmazottak egybehangzóan azt állították, hogy nem dolgoztak ellátottak az igazgató budapesti lakásában. A szemtanúként szereplő három szomszéd közül kettő már nem állította, hogy a munkások pszichiátriai betegek voltak, a harmadik pedig azt mondta, az ott dolgozók "tekintetéből állapította meg", hogy gondozottak lehettek. Kiderült, hogy az igazgató magáncélra tavaly kétszer is igénybe vette az intézmény kisbuszát, de a dokumentumok szerint akkor azzal el is számolt.

A rendőrségtől kért jegyzőkönyv szerint tavaly nyáron egy gondozott valóban volt a lakásban, és a dokumentumban az áll, hogy a lakásban tartózkodók szennyezett ruházata arra utal, "munkavégzést folytattak". A bázakerettyei intézményben nem volt dokumentálva a gondozott távolléte, arra a napra viszont munkajutalmat is kapott.

Az alelnök úgy összegzett: ellentmondásosak a vizsgálat során szerzett információk, és úgy döntöttek, hogy javasolják a fegyelmi eljárás lefolytatását az igazgató ellen. Erről a július 8-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen határozhatnak. Nagy elmondta: az igazgatónő tovább dolgozik, arról pedig, hogy a hivatal tesz-e büntetőfeljelentést, a közgyűlés dönt majd.