Tornádó pusztított Jászladányban

2010.07.04. 19:52 Módosítva: 2010.07.04. 23:28
Nem kímélte a hétvégi vihar a Szolnok megyei Jászladányt. A tornádószerű szél 500 lakóingatlanban, több önkormányzati épületben okozott kárt, két családot megrongálódott házukból azonnal ki kellett költöztetni. A vihar a falunapon csapott le a településre. A kár több tízmillió forint.

Óriási károkat okozott a szombat délutáni vihar Jászladányon. Hárman meg is sérültek, őket kórházba szállították – írja a szoljon.hu megyei hírportál. Az online lap beszámolója szerint a hatalmas szél fákat csavart ki a helyükből, ledöntötte kéményeket, tetőket sodort el, közben "soha nem látott méretű vízfüggöny szakadt a településre".

Dankó István polgármester tájékoztatása szerint a vihar szombat délután a falunapi ünnepség alatt tört rá a nagyközségre, mintegy húsz percig szakadt a jeges eső. A csapadékot kísérő szél fákat döntött ki, amelyek épületekre zuhantak, közlekedési táblákat is kitört a helyükből a vihar, és egy villanyvezeték is leszakadt. A településen több helyen még nem volt áram az esti órákban.

A polgármester elmondta: a vasárnap esti állapot alapján Jászladány 2000 magántulajdonú lakóingatlanának negyede szenvedett kisebb-nagy viharkárt, a helyreállítás előzetesen kalkulált költsége meghaladja az 50 millió forintot. Az önkormányzati épületeket, köztük a községházát, egy óvodát, szolgálati lakásokat 15-18 millió forintnyi kár érte – írja az MTI.

Valószínűleg két házból ki kell költöztetni a családokat, mert a szél lesöpörte a tetőket, s a tapasztott mennyezet leszakadt a lakásokba. Három személy könnyebben megsérült, őket a mentők a kórházba szállították. A két bajba jutott család közül az egyik a rokonoknál, a másik egy önkormányzati lakásban kapott elhelyezést.