Kényszerhajvágásra vihetnek Iránban

2010.07.05. 16:07
Hétfőn adott ki katalógust az iráni kulturális tárca, melyben az iszlám előírásainak megfelelő, férfiak által hordható hajviseleteket gyűjtötték össze.

Az iráni kulturális tárca hétfőn kiadott egy katalógust, mely bemutatja azokat a hajviseleteket, melyek megfelelnek az iszlám előírásainak, így a perzsa állam férfijai is viselhetik.

TRNic472272

A hosszú haj vagy a lófarok nem tartozik az államilag engedélyezett frizurák közé, így akinek ilyenje van, azt kényszerhajvágásra vihetik.

Iránban a rendőrség gyakran rajtaütésszerűen ellenőrzi az embereket és azok ruháját. A nőknek például kötelező kendőt viselniük, és ha ez nem megfelelően fedi a fejet, akkor őrizetbe vehetik őket.

Emellett azt is büntetik, ha az asszonyok a test körvonalát kiemelő ruhát hordanak.

A férfiak akkor számíthatnak büntetésre, ha tüskehajat, vagy csípő alatt hordott farmert viselnek. Iránban több borbélyüzletet is bezártak már és megbüntettek, amiért "dekadens, nyugati" frizurákat készítettek.

TRNic472277

Az iszlám szellemiségnek és a kormányzatnak is megfelelő hajviseleteket tartalmazó katalógust hamarosan terjeszteni kezdik Iránban.