Hárman meghaltak egy légibalesetben Budapesten

2010.07.05. 19:05 Módosítva: 2010.07.05. 21:18
A III. kerületi Aranyhegyi lejtőnél egy mező fölött körözött a Cessna-172es, amikor elveszítette a sebességét, és a földbe csapódott. Állítólag ismerős biciklisekről készítettek felvételeket, akik trükköket mutattak be a hegyoldalon. A gép három utasa meghalt az összeégett repülőben.

Légibaleset történt hétfőn este Budapesten. Egy motoros kisrepülőgép zuhant le a III. kerületi Aranyhegyi lejtőnél.

A lezuhant gép kiégett

A Cessna repülőgép Budapesten, a III. kerületi Taliga utca egy telekre zuhant - mondta Paul Tamás, a Fővárosi Tűzoltóság sajtóügyeletese.  A Cessna részben kiégett, részletekről később ígértek tájékoztatást.

Mint megtudtuk, a repülőgép valószínűleg a Farkashegyi repülőtérről indult. Nem tudni pontosan miért zuhanhatott le, de orral a földbe csapódott egy hétvégi telken, egy házhoz közel.


Nagyobb térképre váltás

Az MTV Híradójának szemtanúk arról számoltak be, hogy a gép utasai ismerőseiket, a mezőn trükköző biciklistákat videózták, többször is megfordultak felettük, az egyik kanyarban azonban elveszett a Cessna sebessége és a hátára esett. Az Index fórumán ebből az a következtetést vonták le, hogy "ha ez igaz, akkor a klasszikus eset sajnos: bedönt, sebesség elfogy, ellenkező oldalra kiperdül, dugó, föld. Hogy még durvább legyen, állítólag háthelyzetben értek földet. Ez is ezt a variációt látszik alátámasztani." Egy szemtanú azt írja a fórumon, hogy ugyanez a gép vasárnap délután is húzott "egy olyan fordulót, hogy a kerti székből pattantam rögtön fel megnézni vissza tudja-e a gépet húzni, akkor még sikerült."

Az Index is úgy értesült, hogy a kiérkező tűzoltóknak az egyik szemtanú elmondta: három kört tett meg a gép a baleset helyszíne fölött, majd éles szögben zuhanni kezdett és becsapódott a földbe.

Úgy tudjuk, a HA-JUT lajstromszámú, Cessna-172-es, légcsavaros gépről van szó, amit 2007-ben kezdetek el üzemeltetni a farkashegyi repülőtéren. Mint megtudtuk, a repülőgép tulajdonosa T. Tamás, aki gyakran bérbeadja két gépét. A Bors Online információi szerint a 22 éves tulajdonos vezette a gépet, egyik utasa, a 24 éves Sz. András fotózta a hegyoldalban mountain bike-pályán gyakoroló barátait.

Mint egy pilóta a baleset körülményei ismeretében elmondta, az Aranyhegy feletti légtér "turbulens környék", ahol a zivatar előtt és a hegygerinc mögött nem célszerű alacsonyan röpködni.

cessna6

A gép zuhanása közben elszakított egy villanyvezetéket is. A tűzoltók a tűz megfékezése után három összeégett holttestet találtak a roncsban. A gépen összesen hárman utaztak.

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője közölte, nem lehet tudni, mi volt a repülőgép úti célja, mert repülési tervet nem adtak le. Egyébként - mint megjegyezte - abban a légtérben, ahol repült, nem is kötelező leadni ilyen iratot. A repülőgépben lévő dokumentumok nagy valószínűséggel elégtek, mondta Bajkó Erika.