Tilos lesz a vuvuzela a pamplonai bikafuttatáson

2010.07.06. 12:01
Minden évben többszázan sérülnek meg a hagyományos pamplonai bikafuttatáson, mely az elmúlt években 15 halálos áldozatot követelt. A turisták mégsem számolnak a veszélllyel, sokan felelőtlenül, részegen szállnak be a futásba, ami bosszantja a helyieket. A város irányítása szerint még sincs ok a biztonsági előírások szigorítására.

A pamplonai bikafuttatást 1591 óta rendezik meg. A kilenc napon át tartó fiesta egyik fő eseménye a reggelenkénti bikafuttatás, melynek során férfiak százai teszik próbára bátorságukat, mikor az arénába hajtott állatok előtt végigszaladnak Pamplona utcáin.

1924 óta 15 halálos áldozatot követelt a szokás, utoljára épp egy évvel ezelőtt, július 10-én halt meg egy fiatal turista. A "futás a halállal" mégis vakmerő résztvevők ezreit vonzza a pamplonai bikafuttatásra.

000T TRDV734563

Az áldozatok nevét egy vörös kendőre hímzik rá, melyen legfelül most a tavaly elhunyt Daniel Jimenoé olvasható. A 27 éves fiatalembert egy 515 kilós, Capuchino nevű bika nyársalta fel. Az állat egyik szarva átvágta a madridi turista nyaki ütőerét és a tüdejéig hatolt.

A kendővel, amelyet ezekben a napokban sokan hordanak Pamplonában, a többi 14 halottra is emlékeznek. Idén a város megbízásából 100 ezer szórólapot osztanak szét a látogatóknak. "A bikafuttatás nagyon veszélyes. A bika megölhet" - hívják fel a figyelmet spanyolul és angolul a szórólapokon.

De a turisták nagy része nem törődik a figyelmeztetéssel, gyakran egy átmulatott éjszaka után teszik kockára az életüket, és ezzel a tapasztalt futókat is veszélybe sodorják.

Milliárdokat hoz a látványosság

A bikafuttatást Ernest Hemingway műve tette világhírűvé, napjainkban pedig már tömeglátványosság, amely minden évben csaknem egymillió látogatót vonz, és 74 millió euróval, vagyis több mint 21 milliárd forinttal gyarapítja a várost.

Épp a tolongás miatt veszélyes a futtatás, mivel a tömegben akár 4000 futó is lehet egyszerre. "Ha elesel, maradj fekve, amíg a csorda el nem vonul" - tanácsolják a szórólapon, hiszen ha valaki idő előtt feltápászkodik, hátulról egy 600 kilós kolosszus is belerohanhat. A 825 méter hosszú útvonalon megállni sem szabad.

A helyiek eközben egyfajta művészetnek tekintik a futást. Büszkén viselik vörös kendővel és derekukra kötött, vörös szalaggal kiegészülő fehér ruhájukat, és komolyan edzenek azért, hogy futásuk szép legyen. Az egyetlen megengedett eszköz, amellyel a bikát távol tarthatják maguktól, az egy összetekert újság.

Sok turista azonban az egész látványosságot csak showműsornak tartja, felelőtlen magatartásuk pedig bosszantja a helybelieket, mivel sokszor megpróbálják az állatokat szarvuknál fogva megragadni vagy farkuknál fogva húzni. Ez viszont nagyon veszélyes, mert ha a bika elszakad a csordától, sokkal veszélyesebbé válik.

Jimeno tavalyi halála óta újra előtérbe kerültek a viták a futtatás körüli biztonsági intézkedések szigorításáról. A város szerint viszont erre nincs ok, hiszen az elmúlt években sokat tettek a biztonság javításáért, az ünnepély alatt 3000 rendőr és 350 mentős áll szolgálatban.

Tilos lesz a vuvuzela

Pamplona vezetése viszont kitiltotta a futball vb-n megismert vuvuzelát a bikafuttatásról. Indoklásuk szerint azért, mert a hangszer túl nagy zajt kelt, ez pedig kellemetlen lenne az ott lakóknak.

A trombitaszerű hangszer igen népszerűvé vált Spanyolországban, különösen azért, mert az ország válogatottja szerda este az elődöntőben folytatja a küzdelmet.