Eltűnt két magyar a Delaware folyóban

2010.07.08. 08:19 Módosítva: 2010.07.08. 18:04
A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium 13 diákja és 2 tanára is azon a hajón ült, amely szerdán egy uszállyal ütközött a Delaware folyón Philadelphiában. A két magyar fiatal - egy 16 éves lány és 20 éves fiatalember - eltűnt a folyóban.

Uszály ütközött egy városnézőket, köztük magyarokat szállító kétéltű vízibusznak szerdán az egyesült államokbeli Philadelphiában. 37 ember esett a fedélzetről a Delaware folyóba. Két magyar turista eltűnt a folyóban.

A mosonmagyaróvári Kossuth Gimnázium 13 diákja nyelvtanulás céljából utazott Philadelphiába. Július 2-án indultak és 23-án tértek volna haza - mondta a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója. A gyerekek csereúton voltak, évekkel ezelőtt már philadelphiai diákok is voltak Mosonmagyaróváron. A gyerekek többsége már felvette szüleivel a kapcsolatot, ezért a legtöbben már megnyugodtak - tette hozzá Hansági Károly igazgató. Az eltűnt 16 éves lány a gimnázium jelenlegi, a fiú az iskola volt diákja.

Tűz ütött ki az ütközés előtt

A turistahajó helyi idő szerint délután fél háromkor indult útnak, majd nem sokkal ezután valamilyen technikai problémát észleltek, kis tűz keletkezett. A városi tulajdonban lévő uszály 10 perccel később ment bele, szemtanúk szerint valósággal átgázolt a vízibuszon. Larry Waxmunski szemtanú elmondta: "Amikor az uszály nekiment a turistahajónak, az szép lassan elkezdett felfordulni. Szerencsére az életmentő mellények azonnal kipattantak."

Egy neve elhallgatását kérő édesapa megrendülten számolt be az eseményekről. Elmondta: szintén a vízibuszon utazó 18 éves lánya telefonon hívta fel reggel, hogy megnyugtassa, jól van. Azt mondta: az ütközés pillanatában óriási pánik tört ki a hajón, és még most is nagyon zaklatott állapotban van a társaság.

A Ride The Ducks nevű cég egyik hajója, egy ilyennel ütközött az uszály
A Ride The Ducks nevű cég egyik hajója, egy ilyennel ütközött az uszály

Keresik őket, de nagy a sötétség a folyó fenekén

A mentőalakulatok nem adják fel a reményt, a kutatás folytatódik. Egyúttal olyan hangfelvételeket, képeket és szemtanúkat keresnek, akik segíthetnek kideríteni, pontosan mi történt.

A helyi sajtó szerint a 15 méter mélyre süllyedt roncs magával ránthatta a két magyart. Todd Gatlin, a parti őrség kapitánya elmondta, hogy a roncs szinte teljes sötétségben van, ezért, valamint a veszélyes áramlatok miatt a búvárokat csütörtökön már nem küldik vissza a folyófenékre. "Nem tudni, hogy vannak-e holttestek a hajóban, akkora a sötétség, az ember az orráig nem lát" - mondta Charles Ramsey rendőrkapitány.

A folyóban az apály-dagály jelensége miatt erősek az áramlatok, így elképzelhető, hogy a víz a nyitott vízibuszból kisodorta az áldozatokat, amelyeket a folyó magával vihetett az óceán felé.

Segítenek a csoport tagjainak

A baleset után tíz embert kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel. A philly.com helyi hírportál beszámolója szerint három magyar gyerek is köztük volt, ők azóta már elhagyhatták a kórházat.

A "kacsa" néven ismert, II. világháborús szállítóhajóból többet is üzemeltetett a cég
A "kacsa" néven ismert, II. világháborús szállítóhajóból többet is üzemeltetett a cég

A New York-i magyar konzul a helyszínen nyújt segítséget az áldozatoknak. Egyebek közt mobiltelefont kapnak, hogy felvegyék a kapcsolatot családtagjaikkal, tárgyal a csoporttal a hazautazás időpontjáról, és segítséget nyújt az úti okmányok pótlásában is.

Egyelőre két, egymáshoz közel lakó családhoz költöztették össze a baleset után a magyar diákokat, mindegyik csoporttal egy-egy tanár van.

Hónapokig tarthat a vizsgálat

A szövetségi hatóságok kivizsgálják a baleset körülményeit, ez valószínűleg hónapokig fog tartani. Meghallgatnak minden szemtanút és megvizsgálnak minden fotót és videót, olyanokat is, amelyeket a vízibuszon utazók készíthettek.