Elítélték a fegyvertelen feketét hátba lövő rendőrt

2010.07.09. 11:23
A bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek azt az oaklandi rendőrt, aki 2009. január elsején egy fegyvertelen, hátrabilincselt kézzel földön fekvő afroamerikait lőtt le. Az enyhe ítélet ellen sokan tüntettek a bíróság előtt, egy embert elütött egy rendőrautó.

Oaklandben 2009. január elsején egy rendőr egy fegyvertelen afroamerikait lőtt le egy metróállomáson. A 22 éves Oscar Grant éppen hazafelé tartott egy szilveszteri mulatságról, amikor belekeveredett egy verekedésbe.

A rendőrség több embert őrizetbe vett. Oscar Grant már a metró peronján feküdt hátrabilincselt kézzel, amikor az egyik rendőr fegyveréből a halálos lövés érte a hátán.

A történtekről több utas felvételeket készített a mobiljával, és a videókat közzé is tették az interneten.

Már az eset másnapján tüntetések és zavargások törtek ki.  A nagyrészt afroamerikai tüntetők kirakatokat törtek be és rendőrautókat rongáltak meg.

Az emberöléssel gyanúsított 28 éves Johannes Mehserlét felfüggesztették a szolgálat alól. A rendőr az eljárás során azzal védekezett: azt hitte, hogy a pisztoly formájú elektromos sokkolója van a kezében.

Az oaklandi bíróság július 8-án gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélte el a rendőrt. Az enyhe ítélet ellen sokan tüntettek a bíróság épülete előtt. Egy tüntetőt egy rendőrautó el is ütött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport